Япония вън от играта: Вече не е третата най-голяма икономика в света

5261
Япония вън от играта: Вече не е третата най-голяма икономика в света
Снимка: iStock

Икономиката на Япония се сви неочаквано поради слабото вътрешно потребление, което тласка страната към спад и я кара да загуби позицията си на третата по големина икономика в света след Германия, предава CNN.

Вътрешното търсене е особено слабо. Всички основни категории вътрешно търсене, включително потребителските разходи, са отрицателни. Положителен принос има само външното търсене, което се обхваща от износа на стоки и услуги. Личното потребление, което представлява половината от икономиката, е намаляло с 0,9% на годишна база през четвъртото тримесечие, тъй като японските потребители се борят с по-високите цени на храните, горивата и други стоки.

Япония внася 94% от основните си енергийни нужди и 63% от храните си, така че отслабената йена значително допринася за по-високите разходи за живот, казва Нийл Нюман, базиран в Токио стратег в Japanmacro, пред CNN. Йената се срива с 6,6% спрямо щатския долар от началото на тази година, което я прави една от най-зле представящите се сред валутите, използвани от Групата на 10-те индустриализирани нации.

Още: Тодор Тагарев се срещна с посланика на Япония Н. Пр. Хисаши Мичигами

Снимка: iStock

Подобно на Япония, Германия е бедна на ресурси, има застаряващо население и е силно зависима от износа. Най-голямата икономика в Европа също беше разтърсена от нарастващите цени на енергията, причинени от войната на Русия в Украйна, повишаващите се лихвени проценти в еврозоната и хроничния недостиг на квалифицирана работна ръка.

Докато японските производители на автомобили и други износители се възползват от отслабената йена, което прави стоките им по-евтини на международния пазар, кризата с работната ръка в страната е по-лоша от тази в Германия. Освен това се бори да се справи с ниската раждаемост, предава The Guardian.

Още: Японската централна банка запази свръхниските си лихви

Очаква се възстановяване

Инвестициите в жилища от частния сектор се сриват с 4%. Външното търсене обаче подкрепя общия растеж. Износът скача с 11% на годишна база спрямо предходното тримесечие, подпомогнат от отслабената йена. По-специално, входящото потребление, включително разходите на туристите, рязко се е повишило.

Някои икономисти казват, че рецесията вероятно ще се успокои през следващите месеци. Частното потребление трябва да се подобри, имайки предвид стабилизирането на инфлацията и очакван ръст на заплатите. От страна на инвестициите, силните корпоративни печалби и стабилното търсене на ИТ също ще доведат до увеличаване на инвестициите в съоръжения, казва Мин Джу Канг, старши икономист в ING Group. Коефициентът на безработица пада до единадесетмесечно дъно от 2,4% през декември. Анализаторите от Capital Economists заявяват, че очакват БВП за четвъртото тримесечие да бъде ревизиран нагоре през март и че е малко вероятно данните за БВП да попречат на Централната банка на Япония да прекрати своите отрицателни лихвени проценти през април.

Инвеститорите в страната остават оптимистични. Пазарът на акции в Япония имаше изключителна година през 2023 г., като индексът Nikkei се повиши с 28%, което го прави най-добре представящият се пазар в Азия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Пътнически самолет кацна "по корем" на турско летище (ВИДЕО)

Няколко страни от ЕС обмислят да признаят палестинска държава на 21 май

Тайланд забранява употребата на канабис едва две години, след като го легализира

Досущ като Пепеляшка: Войник загуби обувката си на парада в Москва (ВИДЕО

Пак дрон: Рафинерия на "Газпром" пуши, депо на "Лукойл" също е ударено (ВИДЕО)

Иран предупреждава за атомна бомба, ако види заплаха за съществуването си

Затвор и удари с камшик: Осъдиха известен ирански режисьор

Байдън отправи най-острата заплаха към Израел до момента (ВИДЕО)

Започна посещението на Си Дзинпин в Унгария (ВИДЕА)

"Гладки отношения с Русия": Южна Корея няма да даде военна помощ на Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com