Разхищаваме храна за 750 млрд. долара годишно

44806
Разхищаваме храна за 750 млрд. долара годишно
Снимка: Getty Images / Guliver

Организацията на ООН по прехрана и земеделие (FAO) призова за намаляване на разхищението на храна, което струва 750 млрд. долара годишно, с цел борба срещу глада, предаде AFP. Призивът бе отправен на конференция в Букурещ.

Да се намали разхищението и загубите на храна специално в най-слабо развитите страни е един от приоритетите на FAO, посочи организацията в документ, разпространен при откриването на регионална конференция в Букурещ.

Вивиан Уестууд: Вегетарианската диета лекува всичко

Британската дизайнерка Вивиан Уестууд смята, че вместо да поглъщаме купища лекарства, за да се поддържаме здрави, трябва просто да се х...

Според организацията близо 1,3 млрд. тона храна, или една трета от световната продукция, се разхищава всяка година.

Ограничаването на тези загуби най-общо се разглежда като обещаващ път за изкореняване на глада и би могло значително да подобри условията на живот в развиващите се страни, където дребните земеделски производители живеят на ръба на несигурността, отбелязва FAO.

Ако разхищението и загубите на храна се намалят наполовина, изхранването на световното население би изисквало увеличение с 25%, вместо с 60%, на обема на необходимата храна до 2050 г., посочва организацията.

Оценката на FAO е, че това е осъществима от техническа, икономическа, екологична и обществена гледна точка цел.

Правилото за престоялата на пода за пет секунди храна е вярно

Всеки от нас е чувал прословутото схващане, че ако си изпуснеш нещо за ядене на пода и не е стояло там повече от пет секунди то тази хр...

Разхищението на храна е глобален проблем, но характерът му се различава според нивото на развитие на страните, отбелязва Степан Танич, експерт на организацията.

В развитите страни разхищението е свързано най-вече с предпочитанията на потребителите, докато в по-слабо развитите страни то се дължи най-вече на неадекватни инфраструктури и технология, както и на недостатъчно образование сред земеделските производители, посочи Танич пред АФП.

Държавите сами не могат да решат този проблем, ето защо неправителствените организации трябва да действат за намаляване на хранителните загуби, заяви на кръгла маса Фридрих Вакер, представител на германското министерство на земеделието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия