Разследване показа онлайн активисти, разпространяващи конспиративни теории за Сирия

5463
Разследване показа онлайн активисти, разпространяващи конспиративни теории за Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

Разследването дали е имало химическа атака в Сирия продължава, но група влиятелни онлайн активисти вече разпространяват своята версия за събитията.

Разследващите от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) се опитват да стигнат до Дума, където според медицински организации и спасителни служби силите на президента Башар Асад са хвърлили бомби с токсични вещества на 7 април. Сирийското правителство и Русия твърдят, че инцидентът е инсцениран. Великобритания, САЩ и Франция са уверени, че са използвани хлорин и нервнопаралитично вещество.

Гутериш: Студената война се върна, ООН трябва да се промени

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призна неефективността на Съвета за сигурност на ООН и заговори за началото на нова студе...

Въпреки липсата на категорична информация, някои хора в интернет са сигурни, че знаят какво се е случило на 7 април – те приемат твърденията на руската държава и медии, че атаките са измама и дело на джихадистки групировки или шпиони, които целят да хвърлят вината върху правителството на Асад и да дадат повод за намеса на Запада.

Сред тях са активисти и представящи се за независими журналисти. Някои имат десетки или стотици хиляди последователи в Twitter.

Обявяват се за противници на войната, но подкрепят военните операции на сирийското правителство и руските въздушни удари. Според тях международните медии и организациите за защита на човешките права са в сговор със западните правителства, Саудитска Арабия, "Ислямска държава" и "Ал Кайда" да завладеят Сирия.

Русия: Екипите на ОЗХО влязоха в Дума

Инспектори от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) са пристигнали в сирийския град Дума, където на седми април бе пров...

Една от тях е Ванеса Бийли, която има над 30 000 последователи и пише за сайт, определян от проверяващи факти като отдаден на конспирации и крайнодесни предразсъдъци. В отговор на въпроси, пратени от Би Би Си, тя определя текста им като "крещящ опит" "независимата журналистика да бъде заглушена".

За нея обаче се знае много повече, отколкото за други, по-влиятелни онлайн фигури. Например Сара Абдалах, която има над 125 000 последователи – включително 250 журналисти от сериозни медии. Тя се описва като "независим ливански геополитически коментатор", но почти няма друго онлайн присъствие или текстове, публикувани извън социалните мрежи. В блога ѝ няма постове.

Според проучване на компанията Graphika тя е един от най-влиятелните акаунти в разговорите за Сирия и особено в разпространяването на дезинформация за химическата атака през 2017 г. и за дейността на доброволческата спасителна организация "Бели каски".

САЩ твърдят, че Русия и Сирия почистват мястото на химическата атака в Дума

Държавният департамент на САЩ съобщи, че Русия и Сирия почистват местата, на които са употребени бойни отровни вещества в населеното мя...

Според Скот Лукас, преподавател по международна политика в Бирмингамския университет, затрудненията да бъде получена информация от Сирия са отворили информационен вакуум, който бива запълнен от пристрастни източници. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...