Режимът в Иран затяга още повече примката около протестиращите

1765
Режимът в Иран затяга още повече примката около протестиращите
Снимка: Getty Images

Режимът в Иран все още не успява да изгради диалог с народа, който протестира масово след убийството на 22-годишната кюрдка Махса Амини. Иранските официални лица продължават да пренебрегват оплакванията на демонстрантите и вместо това подчертават готовността си за брутални мерки, пише Институтът за изучаване на войната (ISW) в ежедневния си анализ за случващото се в Ислямската република.

Върховният лидер Али Хаменей за втори път направи публично обръщение към протестиращите. Това се случи на 12 октомври, но той не каза нищо ново - само повтори обвинението си, че "чуждестранни врагове" са отговорни за размириците, визирайки САЩ, Израел и Саудитска Арабия.

Правозащитници: Най-малко 28 деца са убити при протестите в Иран

Най-малко 28 деца са били убити по време на протестите, обхванали Иран след смъртта на Махса Амини, а стотици други са задържани в затв...

Хаменей, за чието сваляне народът настоява, отхвърля протестите като незначителни събития. Той още не е споменал името на Махса Амини, нито на убитите по време на протестите граждани. Вероятно лидерът се стреми да потвърди пред политическата върхушка и службите за сигурност одобрението си за бруталните репресии, като същевременно покаже и собствената си сила, анализират експертите от ISW.

Други ирански официални лица следват примера на Хаменей - на 11 октомври президентът Ебраим Раиси се срещна с Висшия съвет за киберпространството, за да обсъди усилията за развитие на националната интранет мрежа - вътрешна частна мрежа, защитена от достъп на външни лица. Режимът използва интранет, за да замени чуждестранните интернет услуги, утвърждавайки по-голям контрол върху иранското информационно пространство.

Високопоставен служител на Командването за правоприлагане - бригаден генерал Хасан Карами, се похвали, че специалните части на КПС използват малки дронове, за да проследяват протестиращи.

На 11 октомври министърът на образованието Юсеф Нури пък заяви, че режимът е изпратил арестувани гимназисти в "психологически центрове", за да ги „образова“.

Институтът за изучаване на войната: Иран готви нахлуване в Иракски Кюрдистан

Иран струпва военни и служители от силите за сигурност в северозападната провинция Кордестан с две цели – да потуши със сила масо...

Тези съобщения подсказват, че режимът няма да направи отстъпки, а реториката му няма да успокои недоволството на протестиращите.

Вчера демонстрации се проведоха в 29 града, разположени в 18 провинции. Това означава засилване на недоволството, като ден по-рано протести имаше в 16 града. Режимът отново наложи интернет- и комуникационни ограничения, за да затрудни организацията на демонстрациите, но действията му нямаха особен успех.

Търговските и индустриалните групи все по-често се опитват да координират протести и стачки между отделните градове. Свободният съюз на иранските работници публикува на 12 октомври изявление, в което призовава работниците да разширят трудовите стачки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

ООН призова за незабавно разследване на общите гробове около болници в Газа

Хамас: Преговорите за примирие се връщат в изходна позиция

Военният кабинет на Израел единодушно е одобрил разширяване на операцията в Рафах

Coldplay и Стинг скочиха в подкрепа на ирански рапър, осъден на смърт

Си Дзинпин примами Виктор Орбан с "любовни писма" и кеш

Филипините са напът да изгонят китайски дипломати заради изтекъл запис

Останки от плъхове бяха открити в японски хляб

Боеве в Рафах: Израел се хвали с убити от "Хамас", пациенти са изведени от болниците

ООН съобщи колко души са напуснали Газа заради нападенията в Рафах

"Топката е в ръцете на Израел": Мнението на Хамас за мир в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия