Религиозната свобода се превръща в изчезващ вид

13026
Религиозната свобода се превръща в изчезващ вид
Снимка: Getty Images

Религиозната свобода е регистрирала "сериозен спад" в последните две години със спънки в 81 страни и влошаване в над една четвърт от 196-те изследвани страни в последния доклад на международната католическа организация "Помощ за църквата в беда" (AED), предаде БГНЕС.

Докладът, който се публикува веднъж на две години, се отнася за всички религии, въпреки че AED работи в подкрепа на християните. Той обхваща периода от октомври 2012 до юни 2014 година.

AED подчертава, че в 81 от 196 изследвани страни или 41% религиозната свобода е нарушена или намалява. "Въпреки че имаше промени в областта на религиозната свобода след публикуването на предишния доклад през октомври 2012 г., в почти всички случаи се наблюдава влошаване", отбелязва организацията. Тя поставя в тази категория 55 страни или общо 28%.

"Констатирани бяха някои подобрения" само в шест страни, четири от които (Куба, ОАЕ, Иран и Катар) остават "държавите с високо или средно преследване по религиозни причини".

В категорията "висока нетолерантност" попадат 20 страни, 14 от които "живеят в положение на религиозно преследване, свързано с мюсюлманския екстремизъм", отбелязва AED. Това са Афганистан, Централноафриканската република, Египет, Иран, Ирак, Либия, Малдивите, Нигерия, Пакистан, Саудитска Арабия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен. В други шест страни (Мианмар, Китай, Еритрея, Северна Корея, Азербайджан и Узбекистан) преследването е извършвано от "авторитарни режими", отбелязва организацията.

Тя допълва, че християните остават най-преследваното религиозно малцинство, но уточнява, че мюсюлманите също търпят сериозно ниво на преследване и дискриминация, извършвани или от други мюсюлмани, или от авторитарни режими".

Днес се открива първият "Празник на религиите"

Днес в София ще се проведе първият "Празник на религиите" под надслов "Толерантни в разнообразието – европейско измерение за м...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com