Русия дава зелена светлина на военни наемници зад граница

2794
Русия дава зелена светлина на военни наемници зад граница
Снимка: Getty Images/Guliver

Проектозакон за промени във военната служба в Русия планира въвеждането на краткосрочни договори за извършване на антитерористични операции извън границите на страната, информира РБК.

Според експерти приемането на новите норми ще легализира дейността на структури като Частната военна компания на Вагнер (ЧВКВ). Става дума за неформална групировка, състояща се от около 2500 бойци, голяма част от които са бивши руски военни. РБК пресмята, че поддръжката на ЧМКВ е струвала на държавата и „високопоставени бизнесмени“ между 5,1 и 10,3 млрд. рубли, пише БГНЕС.

Башар Асад: Русия защитава международното право

Русия, която стои на страната на сирийския народ и неговото правителство, „защитава на първо място международното право, каза пре...

Групировката активно използва инфраструктурата на руското министерство на отбраната, а според данни на РБК, също така оръжия и оборудване. Промените се налагат във връзка „с измененията във военно-политическата обстановка“, гласи внесения в Държавната дума законопроект.

Правителството определя целта на документа като поддръжка на необходимото равнище на окомплектоваността на войскови части от наемници. Досега първият договор с войници, матроси, сержанти, старшини може да бъде сключен за две или три години по избор, а с офицерския състав – за пет години. Договори за кратки срокове – от шест месеца до една година – са предвидени само при извънредни обстоятелства или за участие в „дейности по поддръжката или възстановяването на международния мир и сигурност“.

Новият проектозакон разширява възможностите за военните да сключват краткосрочни договори. Правителството допълва гамата с дейности, свързани с „пресичане международната терористична дейност извън пределите на Русия“ и участие във военноморски операции. Изчезва и рамката от минимум шест месеца за продължителността на договора. С новият закон ще бъде разширено и определението за военнослужещ в Русия, посочва още Mediapool.bg.

Воени експерти свързват появата на новия документ с необходимостта от легализиране дейността на частни военни компании в Сирия. Той ще даде възможност на руските наемници да работят в рамките на закона. Според информации на експерти в Сирия действат наемници от ЧВКВ. Според професора от МГИМОЖ Дмитрий Лабин новата правна база ще даде възможност за създаване на нещо от рода на френския чуждестранен легион, чиито служители изпълняват задълженията си срещу получаване на гражданство, парични възнаграждения и други бонуси.

Меркел: Русия носи голяма част от отговорността за ставащото в Сирия

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че Русия носи сериозна част от отговорността за случващото се в Сирия. Тя каза това на преск...

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Срути се оживена магистрала в Китай, има жертви (ВИДЕО)

Военни учения в Централна Азия: Предупреждение срещу Русия и Иран

Ще има ли примирие: Израел ще изчака до утре отговора на „Хамас“

Висшият съд на ООН реши, че Германия може да продължи да въоръжава Израел

Заради крайна бедност: Много родители в Ливан пращат децата си в приют

Опасни горещини в Индия: Високите температури взеха жертви

Бреговата охрана на Китай стреля с водни оръдия срещу филипински кораби

Вулканът Руанг изригна отново, обявена е най-висока степен на тревога (СНИМКИ)

Хутите атакуваха кораб в Тихия океан

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия