Русия на крачка да окуражи шамарите вкъщи, за да опази руските семейни ценности

3027
Русия на крачка да окуражи шамарите вкъщи, за да опази руските семейни ценности
Снимка: Thinkstock/Guliver

Законопроект, с който на практика се декриминализира насилието вкъщи, за да може да се опази семейният и родителски авторитет, мина на първо четене в руския парламент – Думата, предаде The Independent.

Законодателната инициатива е на ултраконсервативната Елена Мизулина, която е председател на Комисията по семейните въпроси към Думата. Според нея "не е задължително наказанията вкъщи да противоречат на социалните ценности". По думите ѝ криминализирането на семейното насилие в Русия т.е. "законът за шамарите" в рамките на руския Наказателен кодекс е въвел непропорционални наказания за домашно насилие и в момента санкциите са по-тежки, отколкото ако пребиеш непознат на улицата, пише РБК. Авторката счита сегашния член от Наказателния кодекс за опасен, защото дава възможност без експертизи да се образува наказателно дело и да се поставя въпросът за отнемане на родителски права, пише "Ведомости". С промените се защитават традиционните семейни ценности, смята Мизулина.

Близо 30% от жените в България са жертва на насилие

Близо 30 на сто от жените в България са жертва на насилие у дома, на обществени места или на работното място. Това обявиха от Съюза на ...

Съавторът на законовата промяна – Олга Баталина от партията на руския президент Владимир Путин "Единна Русия", също защити промяната, като посочи, че и предвиденото административно наказание в новия закон е достатъчно голямо – глоба до 30 хил. рубли, общественополезен труд до 120 дни и арест до 15 дни.

Противно на тези позиции, друг депутат от "Единна Русия" – Оксана Пушкина, поиска да има обсъждане с експерти преди гледането на законопроекта на второ четене. Тя припомни, че ежегодно 600 000 жени в Русия са жертви на домашно насилие.

Руската компартия има готовност на второ четене да внесе поправки, че ще има наказателна отговорност за побои над деца и бременни жени, отбелязва депутатът Юрий Синелшчиков.

И по действащия Наказателен кодекс в Русия семейното насилие се води административно, а не криминално нарушение, ако в случай на насилие няма наранявания. Ако обаче има, виновният може да влезе в затвора за до две години (чл. 116 на руския Наказателен кодекс).

В Германия 100 000 от жертвите на домашно насилие са жени, а 25 000 - мъже

През 2015 година в Германия са регистрирани над 125 000 лица, които са били жертви на насилие от страна на брачните им или извънбрачнит...

Съгласно официална статистика на руските власти за домашното насилие 40% от всички тежки престъпления в страната стават в семеен кръг. Всеки ден 36 000 жени понасят физически тормоз от родителите си, а 26 000 деца са жертви на престъпно посегателство от страна на родителите.

Руският федерален център за психиатрия и наркология "Владимир Сербски" вече "изрази недоумение" във връзка с идеята да се декриминализират побоите в семейството, напомня "Комерсант". Според психиатрите това "ще насърчи антиобщественото поведение" и ще доведе до "негативни последици за здравето и развитието на непълнолетните, подлагани на подобни насилствени действия".

Декриминализирането на побоите "е в разрез с основните задачи на държавната семейна политика", "намалява правната защитеност на непълнолетните от престъпни посегателства" и може "да се отрази отрицателно върху превенцията на престъпността в тази сфера", предупреждава в заключение по въпроса от 2016 година Академията на Генералната прокуратура на Руската федерация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Банките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com