Русия ограничава достъпа до интернет

1629
Русия ограничава достъпа до интернет
Снимка: Thinkstock/Guliver

Руските власти се готвят да наложат сериозни ограничения на достъпа до интернет сайтовете на децата, за да ги предпазят от вредно влияние, съобщават местните медии. Мерките обаче могат да засегнат всички потребители.

До 2020 г. Москва планира да задейства Национална система за филтриране на интернет трафика, чиято задача е "да защитава децата от негативно и опасно съдържание", съобщи шефът на прокремълската Лига за безопасен интернет Денис Давидов, цитиран от в. "Известия". Според него непълнолетните потребители ще могат да посещават само проверени сайтове, включени в т.нар. "бял списък".

Пенс: Възможно е САЩ да отменят санкциите срещу Русия

Макар президентът Доналд Тръмп да подкрепи санкциите срещу Русия, има възможност те да бъдат отменени, заяви американският вицепрезид...

Създаването на Национална система за филтриране на интернет трафика е част от държавната програма "Дигитална икономика", одобрена на 31 юли от руския министър-председател Дмитрий Медведев. Тя предвижда до края на март 2019 г. да бъдат разработени основните параметри на системата за филтриране на трафика и да се направят разчети за необходимите ресурси за въвеждането й. Година по-късно системата трябва да заработи.

За създаването на Национална система за филтриране на интернет трафика от пет години активно лобират Лигата за безопасен интернет и депутатката Елена Мизулина. Те са участвали и в изготвянето на закона "за защита на децата от информация, която вреди на тяхното здраве и развитие". От 2012 г. държавната агенция "Роскомнадзор" поддържа единен регистър на забранената информация в руския сегмент на интернет, припомня в. "Известия", пише Сега.

Денис Давидов обяснява, че се обсъждат два варианта за въвеждане на Национална система за филтриране на интернет трафика. Първият предполага да се налагат ограничения само на трафика на образователните учреждения. Вторият - да се филтрират по презумпция за всички потребители на рускоезичния интернет. Гражданите ще могат свободно да посещават сайтовете от т.нар. "бял списък", а за да получат достъп до неограниченото съдържание, ще трябва да пишат молби до своя интернет доставчик или да сменят настройките на компютрите си.

Давидов споделя пред "Известия", че очаква в парламента отново да бъде внесен оттегленият веднъж законопроект, според който администрацията на социалните мрежи ще отговаря за евентуален "отказ да премахне противозаконно и недостоверно съдържание". "В противен случай пълнолетните потребители ще могат да изключат филтрите и децата няма да бъдат защитени от опасното съдържание", допълва той.

САЩ обмислят ответен удар срещу руските санкции

Вашингтон изучава последиците от решението на Москва да експулсира над 750 американски дипломати от Русия и обмисля как да отговори на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган ще гради "века на Турция" с турските фермери

Турция арестува над 500 души от мрежата на Гюлен, считани за превратаджии срещу Ердоган (ВИДЕО)

Турция обяви присъединяването си към ЕС за стратегическа цел

"Проблемът с Нагорни Карабах е решен": Азербайджан поиска разпускане на Минската група

Путин заминава за Пекин на 16 май за втори път за последните месеци

Забраниха известни американски шоколадови блокчета в Абу Даби

ООН иска да разследват атаката срещу служителя й в Рафах (ВИДЕО)

Осъденият на затвор и бой с камшик ирански режисьор е избягал от родината си (ВИДЕО)

"Хизбула" предупреждава израелците, че няма да се върнат по домовете си

Десетки загинали и ранени при срутване на билборд в Индия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com