X
 
 

Русия прие на въоръжение лазерно оръжие

9359 86
photo of Русия прие на въоръжение лазерно оръжие
Снимка: Getty Images / Guliver
Руската армия прие на въоръжение отделни образци на лазерното оръжие, пише “Корреспондент“ . Това заяви заместник-министъра на отбраната на страната Юрий Борисов.

Това не е екзотика, не е експериментално или опитни образци – вече приехме на въоръжение отделни образци на лазерното оръжие“, заяви Борисов.

Boeing изпита лазер за унищожаване на летателни апарати

Американският концерн Boeing продължава изпитанията на мобилна лазерна инсталация, предназначена за унищожаване на летателни апарати. ...

Оръжие на нови физични принципи (ОНФП) е оръжие, в основата на което стоят физични процеси и явления, неизползвани по-рано в оръжие от конвенционален характер (хладно, огнестрелно) или в оръжия за масово поразяване (ядрени, химически, бактериологически), посочва още ИА "Фокус".

В зависимост от принципите на действие се разделят следните видове ОФНП: лазерно, радиочестотно, кинетично и ред други различни видове въоръжение.

Снимка: Архив

Actualno.com

Етикети:

86 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 42 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  За какви "технологии" става дума - Просто няма, и никога не е имало нищо Руско. Както ми каза един руснак: „Туй което не сме успели да откраднем сме го купили“. 1) водката са я измислили Холандците 2) ушанките са Канадски Индиански шапки 3) ватенките са евтини дрехи на Чукчите 4) Попов е открил някакво радио на боклука и го е популяризирал в Русия. Что ето Россия? Вера – греческая, язык виж още ›› – диалект болгарского, алфавит – болгарский, герб – “золотоордынский”, флаг – голландский “перевернутый”, технологии – американские, машины – немецкие, промтовары – китайские, но зато лень, злость, зависть и ненависть к инакомыслию – русская, отечественная.
 • Анонимен 42.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  „Руската държава представлява деструктивна имперска система (антисистема), равнозначна на злокачествено обществено образувание от типа на раковите тумори. Проявява присъщите на рака свойства, стройно и логично се вписва в термините и другите понятия от онкологията. Притежава присъщите на рака перспективи и аналогичен процес на лечение. Причина за устойчивите и повтарящи се деструктивни явления в р виж още ›› уското общество е системният срив, наподобяващ кризите при раковоболен: злокачественият тумор се вгражда и паразитира точно там, където връзките и взаимодействието между елементите на системата (клетки и органи) са отслабени или са прекъснати. Тоест, налице е отчуждение. Ако система означава само-организация и строен ред сред обособените елементи, свързани с някакви отношения (идеи), антисистемата представлява самоорганизация на чужди, необособени елементи, принудени от материалните си интереси да съществуват заедно. Преодоляването на отчуждението е равнозначно на излекуване от злокачествените елементи, тоест, на преодоляване на радикалната деструктивност и паразитизма.” Ю. В. Кузнецов “Канцерократия”
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 41 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Пълен смях ... що сте турили снимка на Американски лазер :) Може би понеже руския е още в главата на някое чукчи.
 • Анонимен 41.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Ето "съвременната" руска бойна техника - "Президентът на Руската Федерация Владимир Путин инспектира чисто нов UAZ Patriot, който обаче започна да се разпада пред погледа на държавния глава". - http ://auto.dir.bg/news.php?id=22622733 Ето и как се къса и веригата на ГРМ. Джипът е минал 1000 километра! Руснаците са направо жалки! - https ://youtu.be/sBTDdURy6-k
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 40 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  39,38 и т.н. си едно и също лайно,болно от шизофрения.Като пишеш толко досадно дълги коментари ,получаваш ли ерекция,ненормалнико.Пий си хапчетата РЕДОВНО.
 • Анонимен 40.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Когато човек не може да отрече нещо по същество, опитва с обиди! Аз съм 39, и приемам че нямаш възражения по написаното от мен! А и как ще имаш, като съм написал само факти! В случая лайното си ти, руски трол 40!
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 39 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  ЗА КЪРВАВИТЕ РЕКИ, ЗА КОИТО РУСНАЦИТЕ СА ВИНОВНИ ДА БЪДАТ ПРОЛЯТИ – ЩЕ СИ ПЛАТЯТ ! ЩЕ БЪДАТ УНИЗЕНИ НАХАЛНИТЕ ЧЕРВЕНИ РУСКИ МУТРИ, КАТО НОСОВЕТЕ ИМ БЪДАТ ЗАВРЯНИ В КАЛТА – ЗА ПОУКА ! – РУСИЯ ЩЕ БЪДЕ ПРИНУДЕНА ОТ СИЛИТЕ НА ДЕМОКРАТИЧНАТА МЕЖДУНАРОДНА ОБЩНОСТ ДА СЕ ПРИБЕРЕ В ГРАНИЦИТЕ, В КОИТО Е БИЛА ПРИ ОСНОВАВАНЕТО И ПРЕЗ 1547 ГОД. ОТ ИВАН ГРОЗНИ. – ТЕРИТОРИЯТА НА РУСИЯ ЩЕ БЪДЕ СВЕДЕНА ДО 1/20 ОТ виж още ›› ДНЕШНИТЕ И РАЗМЕРИ. – МОСКВА ЩЕ БЪДЕ РАЗРУШЕНА И СЕГАШНИТЕ РУСКИ РОБИ ЩЕ ЗАСАДЯТ НА МЯСТОТО И БРЕЗОВИ ГОРИ. – ОТ РУСИЯ ЩЕ БЪДАТ ОТНЕТИ ВСИЧКИ ЗАГРАБЕНИ ОТ НЕЯ ЗЕМИ ПРЕЗ 440 ГОДИШНОТО И ПРЕСТЪПНО СЪЩЕСТВУВАНЕ КАТО ДЪРЖАВА. – НА ФИНЛАНДИЯ ЩЕ СЕ ВЪРНАТ СОБСТВЕНИТЕ И ТЕРИТОРИИ ЧАК ДО САНКТ ПЕТЕРБУРГ, КАТО СЕ ЗАПОЧНЕ ОТ ЗАВЛАДЯНАТА ОТ РУСИЯ КАРЕЛИЯ (П-В КОЛА). – КЬОНИГСБЕРГСКА ОБЛАСТ ЩЕ БЪДЕ ВЪРНАТА НА ГЕРМАНИЯ. – ОТ КРИМ И ИЗТОЧНА УКРАЙНА ЩЕ БЪДАТ ИЗГОНЕНИ ВСИЧКИ РУСКИ АЛКОХОЛИЗИРАНИ ПЛАЗМОДИИ. – ОТ РЕКА ВОЛГА, НА ИЗТОК ДО ТИХИЯ ОКЕАН ЩЕ БЪДАТ ТЕРИТОРИИТЕ НА ОСВОБОДЕНИТЕ ОТ РУСКО РОБСТВО 42 ТУЗЕМНИ НАРОДИ … – Абазини, Алеути, Алтайци, Балкарци, Башкири, Бесермяни, Булагати, Волжки Булгари, Вепси, Волжки татари, Долгани, Евени, Евенки, Ингуши, Казаци, Калмики, Карачаевци, Карели, Кети, Коми (народ), Коряки, Кумандинци, Марийци, Мордовци, Нганасани, Ногайци, Осетинци, Саами, Савири, Теленгити, Тубалари, Тувинци, Удини, Удмурти, Хакаси, Ханти, Черкези, Чукчи, Шорци, Юкагири, Юпики, Якути и др… …ЩЕ ОСНОВАТ ПО СОБСТВЕНА ВОЛЯ СВОИ ДЪРЖАВИ.
 • Анонимен 39.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Збигнев Бжежински: 2017-икономически колапс и разпад на “империята с глинените крака-русия”!!!
  : 4 !
 • Анонимен 39.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  На колко ракии беше като си повърнал тази гнусотия. Чети какво имат, никой не те пита какво ще стане. Келешчета, пред компютрите сте много смели и се перчите, но ако стане една война, в миша дупка ще се сврете.
  : 15 !
 • ктт 39.3 ктт преди 1 година Профил на трол?
  няма грешка-шизофрения
  : 15 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 38 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Руснака е тинята на човешкия род, и той сам съзнава това - Статия на Юлия Латинина в “Нова газета” прави за (тъжен) смях мегаломанските опити на изостаналата Русия да се сравнява със САЩ. Точка по точка авторката прави паралели, но не само в икономическо и технологично отношение, но и в областта на духовността, която руските шовинисти особено настървено изтъкват като някакво мистично руско предимс виж още ›› тво. Статията е публикувана на 22.01.2014 г., т.е. месеци п реди руската анексия на Крим и санкциите на Запада, както и преди катастрофалния за Русия спад на цените на петрола- два фактора, които с днешна дата биха направили сравнителния анализ още по-категоричен по отношение на руската изостаналост, обяснена от Латинина като наследство от комунизма, “доразвито” от Путин и кликата му. „ДА ДОГОНИМ И ИЗПРЕВАРИМ АМЕРИКА ПО ДУХОВНОСТ“ - Юлия Латинина - превод за ivo.bg Васил Костадинов Не минава ден без руските патриоти да сравнят Америка и Русия – разбира се, в полза на матушката. Хайде да направим няколко сравнения. На 3.12.2013г., американската Space X стана първата частна корпорация, която изпрати в космоса сателит с помощта на собствена частна космическа ракета Falcon 9. Освен свои ракети Falcon, Space X разработи и свои ракетни двигатели – Melin, Kestrel и Draco, и собствени космически кораби. Собственикът на фирмата, гражданинът на Южна Африка, Елън Мъск, съосновател на PayPal, си поставя за цел колонизацията на Марс. Изстрелването на Falcon 9 струва 50-60 милиона долара, а на руската “Протон” – 80-100 милиона долара. На 14-ти януари 2014г., Illumina, водещ световен производител на секвенатори, представи HiSeq X, секвениращ (декодиращ) човешкия геном на цена 1000 долара за геном. Това прави секвенирането рутинна медицинска услугиа, по-евтина от PET-сканирането. През юни 2012г., американската компания Tesla показа първия в света масов електрически седан Tesla Model S. Model S ускорява до 60 мили за 5,6 секунди, батерията на колата е предвидена за 420 км. Корпорацията, един от съоснователите на което е същият Елън Мъск, строи и мрежа от станции за зареждане, в които ще се сменят батерии за 60 долара и за 90 секунди. На 20-ти септември 2013г,, Apple започна продажби на своя нов iPhone 5S с 64-битов процесор. За първите три дни бяха продадени 9 милиона iPhone 5S и 5С. Пред магазина на Аpple на Пето авеню имаше опашка от хиляди и петстотин души. Безпилотните летателни апарати промениха воденето на съвременната война. Те върнаха технологичното предимство на американската армия над терористите и за първи път в историята на човечеството нанасят хирургически точни удари по врага, без да рискуват живота на войниците. Американската армия има 8000 безпилотни самолета: предимно MQ-1B Predator и MQ-9 Reaper, носещи по четири ракети Hellfire с лазерно насочване. През 2012г., САЩ обучават повече оператори на дронове, отколкото конвенционални пилоти. Заедно със сателитите безпилотните самолети могат да формират интегрирана компютърна мрежа, с която военните на ниво сержант, да виждат и знаят всичко, което се случва на бойното поле. От 2008г., САЩ са световен лидер в добива на газ, като отнеха титлата на Русия. Това се дължи на “шистовата революция”. През 2011г., в САЩ са направени 3400 “шистови” сондажа, а през 2012г. – повече от 7000. “Шистовата революция” не подмина и петрола. В сравнение с 2011г., добивът на петрол в САЩ се увеличи с 39%, а до края на 2015г., САЩ ще станат в най-големият производител в света. Такъв скок е изненада за всички: през 2011г., Обама се надяваше, че до 2025 г. САЩ ще бъдат в състояние да намалят с една трета зависимостта си от вносен петрол, но “планът Обама” беше преизпълнен само за три години. През 2013г., американските петролни компании има 2 трилиона долара приходи. За сравнение – руските петролни и газови компании имат приходи от 600 милиарда щатски долара, което е повече от три пъти по-малко. Подчертавам, че шистовият бум е възможен благодарение на много по пазарното законодателството в областта на добива на минерални ресурси. В Европа няма шистов бум – тромавата бюрокрация, лицензиите и опасенията за околната среда пречат на пазарната активност. А сега да се върнем към сравненията между Америка и Русия, толкова обичана от нашите патриоти. Въпрос: Какво да сравним с Falcon 9? Ракетата “Ангара”, която трябваше да полети през 2005г., но и до днес не лети, проваляйки всички сключени договори с чуждестранни клиенти? Въпрос: Какво можем да сравним с генома за 1000 долара? Фантастичната история със “секвенирането на генома на руския народ”? Историята, напомням, е в това, че Институтът Курчатов купи в чужбина секвенатор за 20 милиона долара, секвенира генома на раковоболен нещастник и обяви това като “разшифроване генома на руснака”. Публикуването на статията за това изключително събитие в никому неизвестното списание Acta Naturae, може да се ограничи до фразата: “Ура, купихме тази машина и тя работи”. Шефът на Курчатов Михаил Ковалчук не се посвени да обяви събитието като “велик пробив” в световните генетика. Въпрос: Какво можем да сравним с Tesla? “E-мобилът” Прохоров? Г-н Прохоров правеше гала-презентации и се изпъваше като струна пред министър-председателя и президента. Путин дори се повози – и какво? “Е-мобилът” е само блед спомен. Какво да сравним с iPhone? Разбира се, че “първият руски смартфон» Yotaphone, който шефът на “Ростех” Сергей Чемезов показа на премиера Медведев в края 2013г. Медведев заяви, че «Apple се притесниха”. Ще се смеете, но същият смартфон същия Чемезов вече го показа на същия Дмитрий Медведев през септември 2010г(!). Единствената разлика е, че през 2010г. Чемезов представяше Yotaphone от свое име, а днес това чудо на техниката е собственост на частната Yota Devices, която твърди, че е разработила проекта със собствени средства. Дронове? Руската програма за безпилотни летателни апарати беше ограничена до демонстраци на изложението МАКС през 2007г.пред Путин на макет на безпилотен самолет “СКАТ” и още една демонстрация през 2009г., пак пред Путин на друг макет на безпилотен самолет – “Дозор-600″. Това бе толкова смешно, че напомня за анекдота за дървената реакета изобретена от туземци. Доскоро, Кремъл наричаше Русия “енергийна свръхдържава”. Напълно сериозно си мечтаеха как ще използват газа като оръжие и ще поставят Европа на колене, мислеха и да изнася газ за САЩ: 45 милиарда кубически метра газ от находището Щокман през 2013г. Реалността е по-скромна: от 2002г. до 2009г. делът на руския газ в ЕС е намалял от 45% на 34%, американския пазар е химера, плановете за находището Щокман на фона на шистовия бум са ненаучни фантастика, но шефът на “Газпром” Алексей Милер не се умори да повтаря, че шистовата революция е блъф и сапунен мехур. Трудно е да си представим такава некомпетентност в някоя американска корпорация. Това е отвъд представата за добро и зло. В какво сме лидери, питам господа патриоти? В необикновената духовност? Каква е тази духовност? На първо място сме по брой на деца, изоставени от родителите си. 700 000 са в детски домове, приюти, интернати и т.н. В САЩ детски домове практически няма, а състрадателни американци осиновяват деца, често с тежки малформации, от Китай, Нигерия, Конго, Гватемала, до неотдавна и от Русия. Правилно ли съм разбрала – държава, в която има 700 хиляди изоставени деца (80% с живи родители), е по-духовна от тази, която осиновява инвалиди от Нигерия? На първо място сме по употреба на алкохол и хероин. Правилно ли съм разбрала, че това е критерий за висока духовност? 80% от възрастните хора, живеещи в старчески домове, имат роднини, които са отказали да се грижат за тях. Правилно ли съм разбрала, че това е критерий за висока духовност? Ужасната истина е, че в началото на XX век, Русия и Съединените щати са били напълно сравними – две млади, с богата природа и огромен човешки потенциал страни, държави с бързо развиваща се икономика и добра научна и технологична основа. Но в началото на XXI век ние още си плащаме за комунизма, Гулаг, за милионите мъже, бездарно хвърлени в месомелачката от Сталин в името на завладяването на света, а и за путинския бардак – с тотално, позорно, несравнимо изоставане. Само чрез признаване на дълбочината на това изоставане, може да започне неговото преодоляване. И точно както Петър I се е учил от холандци и германци, ние трябва да се учим от американците. Макар да виждаме постоянно нарастване на социализма и бюрокрация даже в тази велика страна, би било хубаво да се учим – вече дори и от Китай.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 37 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Ничто вообще не производят в России - http ://rusmonitor.com/chto-voobshhe-ne-proizvodyat-v-rossii.html
 • Анонимен 37.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  доколкото виждам от препратката е точно обратното
  : 29 !
 • Анонимен 37.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  ДОЛЕН СОРОСОИД.НАУЧИ СЕ ПОНЕ ДА ЧЕТЕШ
  : 29 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 36 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Руски технологии? Просто няма такива! В России производят "флэшку" объемом в 50 МБ, весом 25 кг и стоимостью около $60 тысяч. - http ://censor.net.ua/photo_news/399656/importozameschenie_shagaet_po_strane_v_rossii_proizvodyat_fleshku_obemom_v_50_mb_vesom_25_kg_i_stoimostyu
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 35 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Руски технологии? Просто няма такива! В России производят "флэшку" объемом в 50 МБ, весом 25 кг и стоимостью около $60 тысяч. - http ://censor.net.ua/photo_news/399656/importozameschenie_shagaet_po_strane_v_rossii_proizvodyat_fleshku_obemom_v_50_mb_vesom_25_kg_i_stoimostyu
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 34 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Руски технологии? Просто няма такива! В России производят "флэшку" объемом в 50 МБ, весом 25 кг и стоимостью около $60 тысяч. - http ://censor.net.ua/photo_news/399656/importozameschenie_shagaet_po_strane_v_rossii_proizvodyat_fleshku_obemom_v_50_mb_vesom_25_kg_i_stoimostyu
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 33 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Руски технологии? Просто няма такива! В России производят "флэшку" объемом в 50 МБ, весом 25 кг и стоимостью около $60 тысяч. - http ://censor.net.ua/photo_news/399656/importozameschenie_shagaet_po_strane_v_rossii_proizvodyat_fleshku_obemom_v_50_mb_vesom_25_kg_i_stoimostyu
 • Анонимен 33.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Най-страхливите, най-тъпите и най-жестоките са руските военни, според самите руснаци - https ://www .youtube.com/watch?v=Nza4y97G7RE
  : 4 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
missing image
Мартин Карбовски: Русия, прости!

"Аз не съм възпитан с любов към СССР. Напротив, западното влияние беше предпочитано от моето поколение. Но днес ми се свива сърцето и ...

missing image
Иван Бакалов: Медиите нарочно мълчат за ...

"На пресконференция в БТА Слави Трифонов обяви, че дарява парите от концерта в Лондон за деца с увреждания. Сумата според различни изто...