Русия ще внася храни от Латинска Америка

24883
Русия ще внася храни от Латинска Америка
Снимка: Getty Images / Guliver

Руското правителство е разговаряло с представители на посолства на държави от Латинска Америка за възможността за допълнителни доставки на хранителни продукти, след като спря вносът на храни от западни страни, предаде "Ройтерс". По нареждане на президента Владимир Путин Русия забрани вноса на хранителни продукти от САЩ, ЕС, Австралия, Канада и Норвегия в отговор на санкциите срещу Москва заради кризата в Украйна, предаде БНР.

Не е ясно кои латиноамерикански страни са били поканени на срещата, но със сигурност е присъствал представител на Чили. Той съобщи, че в близките дни руската страна ще предостави списък с приоритетни продукти за внос.

ЕК ще компенсира засегнатите от руското ембарго стопани

Европейската комисия разполага с фонд от 400 милиона евро за изплащане на компенсации на европейските селскостопански производители в...

Междувременно в Европа нараства тревогата от последствията от руската забрана. Фермери от Чехия, Австрия и Гърция се готвят да се обърнат към Европейския съюз с искане да бъдат компенсирани за загубите, които ще понесат заради руското ембраго. Експерти обаче смятат, че най-засегнати от въвеждането на ограничението ще бъдат Полша, Румъния и Холандия. Полският министър на селското стопанство дори заяви, че ЕС трябва да финансира износа на плодове и зеленчуци в страни от Азия и Африка.

Експерти от Европейския съюз ще обсъдят през идната седмица очакваните щети от руската забрана за внос на храни от Съюза, съобщи ИТАР-ТАСС. Въпросът за компенсирането на европейските производители в случай на срив на цените на вътрешния пазар е бил обсъден вчера от ресорния комисар Дачиан Чолош и френския министър на земеделието Стефан льо Фол. След експертните съвещания вероятно ще бъде свикан извънреден съвет на европейските лидери.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com