Русия смята за справедливо жена да стане генерален секретар на ООН

1061
Русия смята за справедливо жена да стане генерален секретар на ООН
Снимка: Getty Images/Guliver

Заместник-министърът на външните работи на Русия Геннадий Гатилов каза, че страната му смята за справедливи призивите генерален секретар на ООН да стане жена.

„Трябва да се отбележи, че в последно време от страна на някои държави идват все повече сигнали постът на генерален секретар да бъде зает от жена. Ние смятаме това за напълно справедливо“, казва той в интервю за РИА Новости.

ЕК не изключва Кристалина Георгиева да е кандидат за генерален секретар на ООН

Мога да потвърдя, че наистина председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и заместникът му Кристалина Георгиева са обсъдили "в...

Според Гатилов, тази концепция има право на съществуване, но Русия иска главните критерии при избора да са „професионализмът на бъдещия генерален секретар, политическа тежест, визията за развитието на организацията и редица други въпроси“.

„Аз не бих изкуствено тласкал на преден план критерия за пола“, заключава високопоставеният дипломат.

При избора на нов генсек на ООН приоритетът за Русия ще е избирането на представител на Източна Европа на тази длъжност, заяви Гатилов.

По думите му процесът по обсъждане на кандидатурите вече е започнал и „има цял списък от кандидатури, по-специално от източноевропейската група“.

Ние от самото начало обяснихме, че следващия ръководител на организацията би трябвало да бъде представител на Източна Европа, посочи Гатилов. „Представители на този регион още не са заемали поста на генерален секретар. Изглежда това е един вид историческа несправедливост, която би трябвало да се поправи“, изтъкна висшият дипломат. Той поясни, че „представители на всички други региони вече са били ръководители на тази организация. „Затова приоритет за нас е изборът на представител от Източна Европа на тази длъжност“, резюмира Генади Гатилов.

До момента кандидатите от Източна Европа са ръководителката на ЮНЕСКО Ирина Бокова, бившият словенски президент Данило Тюрк и четирима бивши или сегашни министри – хърватката Весна Пусич, молдовката Наталия Герман, македонецът Сърджан Керим и черногорецът Игор Лукшич.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия