Руската намеса е позволила на кюрдите да настъпят в провинция Алепо

7472
Руската намеса е позволила на кюрдите да настъпят в провинция Алепо
Снимка: Gettyimages.com

Сирийски бунтовнически групи са се изтеглили от три села в провинция Алепо, заплашени от руски въздушни удари. По този начин кюрдски бойци са овладели селищата и разширяват контролираната от тях територия в близост до турската граница, съобщават от Сирийската обсерватория за човешки права, базирана в Лондон.

Става въпрос за селата Агламиях, Деир Джамал, Мареанар, като бунтовниците са напуснали по настояване на местни жители, страхуващи се, че домовете им ще бъдат бомбардирани. Това позволило на кюрдските милиции на Народните отряди за защита (YPG) да овладеят селищата само няколко дни след като превзеха още няколко града в околността, пише БГНЕС. Агламиях и Мареанар са близо до стратегическата военновъздушна база „Миниг”, която е под контрола на бунтовниците от август 2013 година.

САЩ и Турция са близо до открит конфликт заради кюрдите

Позицията на Турция към кюрдите пречи на решаването на сирийската криза, смята Вашингтон. Американските власти са на мнение, че позици...

Опозиционни фракции, действащи на север от Алепо, са поставени между силите на YPG от една страна и проправителствени бойци от друга, допълва военен източник на АФП.

От септември насам, руските ВВС извършват бомбардировки срещу опозиционни на президента Башар Асад групи. Целта на правителството е Тал Рифаат – бастион на бунтовниците в провинцията, който се намира само на 20 километра от границата. До момента лоялните на Асад сили вече успяха да отрежат почти напълно маршрутите за снабдяване с провизии и бойци на опозицията, които минават през турската граница.

Самият град Алепо все още разделен от силите на режима в западната му част и бунтовниците в източната. Снабдителните линии на противниците на Асад обаче са почти напълно прекъснати.

Въздушните удари над Алепо се увеличиха през последните седмици и позволиха на правителствените войски да осъществят ключови настъпления. Това принуди десетки хиляди сирийци да търсят спасение в Турция и да се скупчат на границата между двете страни.

Сирийската армия е на 8 км от турската граница в северната част на Латакия

Сирийската армия е освободила град Ел Башура в северната провинция Латакия, съобщи агенция SANA. Сирийските бойци от правителствената а...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com