Само Лавров дойде за преговорите с Иран, Техеран иска да може да обогатява уран

22006
Само Лавров дойде за преговорите с Иран, Техеран иска да може да обогатява уран
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров пристигна в Женева, за да вземе участие в преговорите между световните сили и Иран за ядрената програма на Техеран, предаде БГНЕС.

Сергей Лавров за сега е единственият външен министър от групата на шестте – САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия, който ще вземе участие.

Остава неясно дали колегите му също ще пристигнат в страната, както преди две седмици, когато се проведе последния кръг от преговори в швейцарския град.

Надеждите за постигане на споразумение се увеличиха, след като иранският външен министър Джавад Зариф каза, че "има място за оптимизъм". По думите му има още "един-два нерешени въпроса" и напредъкът на преговорите за иранските ядрени програми "ще зависи от това доколко страните са готови за него". Зариф отбеляза, че в споразумението с "шесторката" (петте членки на Съвета за сигурност на ООН плюс  Германия) непременно трябва да залегне "признаването на правото на Иран да обогатява уран".

Източник от иранската делегация на преговорите в Женева каза пред ИТАР-ТАСС, че главното противоречие засега е съдбата на реактора с тежка вода в Арак, информира БТА.

Няма решаващ напредък в преговорите за иранската ядрена програма

Различията между Иран и големите държави по съществени въпроси относно ядрената програма на Ислямската република остават, предаде БГНЕ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия