САЩ хем заплаши Китай заради Северна Корея, хем иска сътрудничество

1960
САЩ хем заплаши Китай заради Северна Корея, хем иска сътрудничество
Снимка: Getty Images/Guliver

САЩ не смятат да продължат да изпълняват търговските си договорености със страни, които сътрудничат на КНДР в нарушение с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Това заяви постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли на заседание на Съвета за сигурност, наричайки Пекин основен търговски партньор на Пхенян, предаде БГНЕС.

"Има държави, които си позволяват да търгуват със Северна Корея и даже поощряват и други да го правят в нарушение с резолюциите на СС на ООН. Тези страни искат да запазят търговските си взаимоотношения със САЩ. Това няма да се случи. Нашето отношение към търговските взаимоотношения се променя, когато страните се отнасят несериозно към заплахи в сферата на сигурността“, каза американският дипломат.

САЩ подозират, че КНДР ще направи шести ядрен опит

Американски шпионски спътници са засекли дейност на ядрения полигон в КНДР, но разузнавателната общност на САЩ засега не е достигнала д...

Хейли подчерта, че основната тежест за прилагането на санкциите на ООН се пада на Китай. "90% от търговията със Северна Корея е с Китай", отбеляза тя. Хейли подчерта, че Вашингтон внимателно ще следи не само за политиката на Пекин по отношение на севернокорейското ръководство, но и за всяка страна, която реши да има търговски отношения с този режим.

В същото време тя заяви, че САЩ са готови да работят с Китай за урегулиране на ситуацията около Северна Корея. "Ще работим с всяка страна, която вярва в постигането на мир, но няма да повтаряме неадекватните подходи, които ни доведоха до този мрачен ден", предупреди американският дипломат. Според нея досегашните санкции срещу Северна Корея са се оказали недостатъчни, за да принудят Пхенян да промени политиката си. Ето защо САЩ ще внесат предложение за засилване на досегашните санкции на ООН. Те са подкрепени от Франция за такава нова резолюция. Германия също поиска засилване на политическия и икономически натиск върху Северна Корея.

“Изстрелването от страна на Северна Корея на междуконтинентална балистична ракета представлява явно военно предизвикателство“, каза тя пред Съвета за сигурност на ООН.

По думите на Хейли международната общност може да отреже основните източници на твърда валута за КНДР, включително и да въведе нови ограничения за доставките на нефт, да засили въздушните и морски ограничения и да приложи насочени санкции спрямо "високопоставени официални лица, които имат отношение към ракетно-ядрената програма на Пхенян".

След поредния ракетен тест на КНДР, Южна Корея спря разполагането на противоракетен щит

Изстреляните в четвъртък сутринта ракети от Северна Корея са били "противокорабни", твърди администрацията на Южна Корея. Припомняме, ч...

Русия и Китай - против военно решение

Русия е против нови санкции срещу Северна Корея, както поискаха САЩ и Франция. Москва счита военната опция за неприемлива. Това стана ясно от становището на Русия в спешно съвещание на СС на ООН. "Всички трябва да приемат, че санкциите няма да решат проблема", каза заместник постоянният представител на Русия Владимир Сафронков. Той добави, че всеки опит да се обоснове военно решение е неприемливо.

Китай, който е единственият съюзник на Северна Корея, също потвърди, че смята военно решение на кризата за неприемливо. "Китай винаги твърдо се е противопоставял на хаоса и конфликта на Корейския полуостров. От тази гледна точка едно военно решение не трябва да се разглежда като вариант", каза постоянният представител на Китай в СС на ООН Лю Цзеи.

КНДР обяви във вторник (4 юли), че е извършила първи успешен опит с изстрелване на междуконтинентална балистична ракета. По нейна информация ракетата е достигнала максималната височина на полета от 2802 м и разстояние – 933 км. По данни на министерството на отбраната на Русия ракетата е стигнала височина 535 км и разстояние около 510 км. Това означава, че е постигнат среден обхват, уточняват от руското военно ведомство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Резултатите ще бъдат различни": По-близо ли е "Хамас" до примирие в Газа?

СЗО предупреди за кървава баня, ако Израел атакува Рафах

Десетки загинаха при свлачище и наводнение в Индонезия

Израел ограничава хуманитарната помощ за Газа

Израел с атака срещу военна структура на "Хизбула" (ВИДЕО)

Захарова предупреди Запада: Действия срещу Крим ще получат ответен удар (ВИДЕО)

Силно земетресение разтърси Филипините

25 девствени момичета всяка година: Отрядите за удоволствия на Ким Чен Ун (СНИМКИ)

Четири деца загинаха след израелска атака в Рафах (ВИДЕО)

Експлозии в Московска и Ленинградска област (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com