САЩ и Русия продължават да не си говорят за потушаването на конфликта в Сирия

2395
САЩ и Русия продължават да не си говорят за потушаването на конфликта в Сирия
Снимка: Gettyimages

Вашингтон и Москва са далече от сделка за Сирия, каза на пресконференция в Лондон министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър. Според него американският държавен секретар Джон Кери не би правил опити да проведе още една среща с руския външен министър Сергей Лавров, ако не е уверен в успеха й.

Според редица медии тя трябваше да се състои в Женева. "Предстои ни още дълъг път, преди да достигнем до този момент", добави шефът на Пентагона. "За съжаление със своята подкрепа за режима на Асад Русия направи конфликта в Сирия по-опасен, продължителен и жесток. Това доведе до появата на онова, което президентът Обама нарече през последния уикенд пукнатини в доверието, съществуващи между нашите две страни", коментира още Картър, пише вестник "Сега".

Русия призова Турция да се въздържа от действия, които усложняват ситуацията в Сирия

Руското външно министерство призова Турция да се въздържа от действия, които могат за усложнят ситуацията в Сирия, предаде ТАСС. В сво...

Руското МВнР от своя стана съобщи, че Лавров и Кери са се договорили за двудневни преговори по Сирия в Женева тази седмица. Според руското външно министерство "в съответствие с поръчението на президентите на Русия и САЩ в резултат на тяхната беседа на 5 септември в кулоарите на срещата на върха на Г-20, двамата външни министри са подготвили оставащите детайли на споразумението за руско-американско взаимодействие в борбата с действащите в Сирия терористични групировки, за разширяване на хуманитарния достъп и за начало на междусирийския политически процес". Вашингтон обаче не потвърди информацията за пътуването на Кери в Швейцария.

Междувременно американската страна опроверга твърденията, че тя фактически е дала ултиматум на правителството на Русия по въпроса за Сирия. "Аз не разбирам по този начин (създалата се ситуация)", каза говорителят на Държавния департамент Марк Тонер на брифинг, отговаряйки на въпрос по повод публикация във в. Washington Post.

В нея се твърди, че САЩ са поискали от Русия постоянно примирие в Сирия, включително в Алепо, и съвместни въздушни удари срещу "Ислямска държава". Вашингтон също така е отбелязал, че търпението му е на изчерпване и очаква решение от Москва "в следващите няколко дни". Тонер каза, че САЩ на този етап не поставят крайни срокове за успешното завършване на преговорите с Русия по този въпрос. Той отговори отрицателно и на въпроса настъпило ли е в последно време раздалечаване на позициите на двете страни относно Сирия.

Сирийски правителствени войски са отразили нов опит на бунтовниците да разкъсат блокадата около източните квартали на Алепо, съобщи ТАСС. В района Рамуса правителствената авиация е бомбардирала западните и северните подстъпи на града, контролирани от групировката "Джаиш ал Фатах". Повече от четвърт милион души в бунтовническите квартали са под обсада.

Русия е готова да възстанови отношенията си със САЩ, заяви Путин

Русия е готова да възстанови отношенията си със САЩ, заяви руският президент Владимир Путин на пресконференция след края на двудневната...

Actualno.com припомня, че отвъд дипломатическите совалки на 07.09.2016 г. сирийският град Алепо попадна под атака с хлорен газ. На фона на нестихващите бойни действия сирийската опозиция представи в Лондон и план за политическо уреждане на конфликта в Сирия, съобщи по-рано bTV. Планът предвижда Башар Асад да предаде властта на кабинет на националното единство, който да организира избори до 18 месеца. От правителството в Дамаск заявиха, че Асад няма да се оттегли.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

В Южен Ливан: Израел изсипа серия от въздушни удари срещу "Хизбула" (ВИДЕО)

Преговорите на Израел с "Хамас" за освобождаване на заложниците ще бъдат подновени следващата седмица

Израелски войник се опълчи срещу военния министър Галант: Ще слушаме само Нетаняху

Ракети поразяват най-важните градове в Тайван: Китай публикува симулация (ВИДЕО)

"Планината се срути": Свлачище в Папуа Нова Гвинея погреба 6 села

Международният съд в Хага нареди на Израел да спре военните действия в Рафах

Над 100 души загинаха заради свлачище в Папуа Нова Гвинея

2 000 камиона с помощи са блокирани на границата в Рафах

Хакан Фидан: Членството на Турция ще направи всеки съюз по-силен

Брюксел с остра позиция срещу китайските военни маневри край Тайван

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com