САЩ и Турция ще обсъждат съдбата на американската подкрепа за кюрдите в Сирия

1665
САЩ и Турция ще обсъждат съдбата на американската подкрепа за кюрдите в Сирия
Снимка: Getty images/Guliver

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео ще проведе във Вашингтон днес (4 юни) разговори с турския външен министър Мевлют Чавушоглу. Основният въпрос е съгласуване на пътна карта по проблема със сирийския северен град Манбидж.

Работната визита е по покана на Помпео. Чавушоглу ще се срещне с представители на турската и мюсюлманската общност в САЩ, американски делови кръгове, аналитични центрове и с медиите.

САЩ: Нямаме споразумение с Турция за Манбидж

Съединените щати нямат никакво споразумение с Турция за Манбидж в Северна Сирия, заявиха от държавния департамент, предаде БГНЕС. &bdq...

Отношенията между Турция и САЩ са в криза заради подкрепата, която САЩ оказват на силите за самоотбрана на сирийските кюрди (YPG), които Анкара смята за терористична групировка, свързана със забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК). Вашингтон обяснява своите действия с борбата с терористичната групировка "Ислямска държава". Турция нееднократно обвинява САЩ, че не са си спазили обещанието и не са осигурили извеждането от Манбидж на Сирийските демократични сили (основата им са бойците от YPG), след като кюрдските части освободиха града от ИД през юни 2016 година. Турция иска оттеглянето им на източния бряг на река Ефрат.

Чавушоглу трябваше да обсъди ситуацията в Манбидж още по време на планираното за 19 март посещение в САЩ, но беше принуден да го отмени заради оставката на тогавашния държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън.

Турският министър вече има среща с Помпео в кулоарите на заседанието на външните министри на страните от НАТО в Брюксел на 27 април. Самият Чавушоглу казваше по-рано, че очаква съгласуване на пътна карта за Манбидж по време на срещата на 4 юни във Вашингтон. Преди това тя се обсъждаше на заседание на турско-американската работна група за Сирия в Анкара на 25 май.

Според външния министър на Турция в пътната карта има конкретни стъпки, свързани с дати. Анкара настоява кюрдските сили да се изтеглят от Манбидж, след което ще пешават заедно със САЩ кой ще поеме контрола на мястото на YPG и ще участва в управлението на региона и сформирането на сили за сигурност. В Анкара смятат, че след извеждането на тези сили от Манбидж трябва районът да се осигури срещу възможността да го заемат "други терористи". Този модел на взаимоотношения със САЩ ще се разпростре и върху други сирийски райони.

Франция изпрати военни в сирийския град Манбидж

Франция е изпратила 50 офицери в сирийския град Манбидж, съобщава вестник Yeni Şafak, цитиран от ТАСС. Френските военнослужещи са зами...

Другият въпрос, който ще се обсъжда на преговорите Чавушоглу - Помпео, може да е доставката в Турция на руските зенитни ракетни комплекси С-400. Това беше обсъдено на първата среща на Помпео с Чавушоглу в края на април. САЩ работят срещу възможността Турция да купи от Русия C-400. В същото време Чавушоглу заявяваше, че Турция няма да приеме санкционен език по адрес на С-400.

САЩ и представители на НАТО неведнъж са критикували Анкара за тази сделка. Помощникът на държавния секретар Уес Мичъл беше обявил, че купуването на С-400 може да се отрази негативно на доставката в Турция на американския изтребител-бомбардировач от пето поколение F-35. Група американски сенатори внесе законопроект за ограничаване на доставките на Турция на F-35, а Чавушоглу обеща, че Анкара ще предприеме ответни мерки срещу Вашингтон, ако се стигне до блокиране на доставките. Той дори заплаши, че има алтернатива - сътрудничество в тази област с Русия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com