САЩ и Южна Корея решиха да спрат засега с военните учения

1110
САЩ и Южна Корея решиха да спрат засега с военните учения
Снимка: Getty Images/Guliver

Засега САЩ и Южна Корея отменят съвместните военни учения, които провеждат, докато Северна Корея участва активно в преговори за ядрено разоръжаване.

"Южна Корея и САЩ имат намерение да продължат дискусиите за по-нататъшните мерки", съобщиха от военното министерство на Южна Корея, като добавиха, че "засега не е взето решение за другите предстоящи учения", информира Агенция "Фокус".

КНДР има повече от 3000 обекта, свързани с ракетно-ядрената програма

Корейската народно-демократична република (КНДР) разполага с повече от 3000 обекта, свързани с ракетно-ядрената програма на страната, с...

Информацията беше потвърдена и от Пентагона, като говорителят на военното ведомство на САЩ Дейна Уайт заяви: "Все още координираме допълнителни действия. Не е взето решение за другите предстоящи маневри" и уточни, че това не засяга военните учения в Тихия океан.

Въпросът все пак ще бъде обсъден на среща между министъра на отбраната на САЩ Джеймс Матис, държавния секретар на САЩ Майк Помпео и съветника на Белия дом по националната сигурност Джон Болтън.

Същевременно Помпео коментира, че очаква в най-близко бъдеще да се срещне с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун за уточняване детайлите по споразумението за атомно разоръжаване, предаде БГНЕС. Преди самата среща на върха в Сингапур Помпео разговаря два пъти с лидера на КНДР. Първия път това стана тайно в качеството му на директор на ЦРУ; пост, който той заемаше преди да бъде назначен за държавен секретар.

По време на среща с предприемачи от Детройтския икономически клуб, Помпео заяви, че е трудно да каже категорично дали и кога Тръмп и Ким Чен Ун ще проведат нова среща, за да финализират споразумението за ядрено разоръжаване. Държавният секретар на САЩ опроверга критиците на срещата като настоя, че Ким има напълно реални намерения за разоръжаване. "Ким ясно заяви, че възнамерява да изостави програмата за разработка на атомно оръжие. И тук не става въпрос само за оръжейните системи, а и за всичко останало", каза Помпео.

САЩ имат 47 изисквания към КНДР в термина пълна денуклеаризация

САЩ са предявили в рамките на договора с КНДР за денуклеаризация изисквания по 47 пункта, съобщи японският външен министър Таро Коно ...

Междувременно самолет ИЛ-76, на борда, на който се предполага, че се е намирал лидерът на КНДР Ким Чен Ун, е пристигна в Пекин. Този самолет по-рано се е използвал за доставките на личните автомобили на лидера на Северна Корея в Сингапур за срещата с Доналд Тръмп. Преди няколко дни японски вестник писа, че Ким Чен Ун възнамерява да се отправи към Пекин, за да проведе преговори с китайския президент Си Дзинпин. Основна тема вероятно ще бъде ситуацията на Корейския полуостров, както и КНДР и САЩ. През тази година лидерите на двете страни се срещнаха вече два пъти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com