САЩ си осигури ключово споразумение с Оман за присъствие в Персийския залив

1254
САЩ си осигури ключово споразумение с Оман за присъствие в Персийския залив
Снимка: Getty Images/Guliver

Оман и САЩ са подписали споразумение, което ще позволи на американските кораби и военни самолети да се възползват от пристанищата и летищата на арабската страна, става ясно от официално изявление на Оман според БГНЕС.

Държавната информационна агенция "Оман" съобщи, че "рамковото споразумение" е насочено към укрепване на "оманско-американските военни отношения", се казва в дописка в нейния английски уебсайт. "Това ще позволи на американските сили да се възползват от съоръженията, предлагани в някои от пристанищата и летищата на Оман по време на посещения на американски военни кораби и самолети, особено в пристанището Ал Дукам", се казва в съобщението.

Шест държави от Персийския залив възроптаха срещу Иран

Лидерите на арабските страни от Персийския залив осъдиха Иран, като подчертаха, че Техеран трябва незабавно и напълно да прекрати наме...

Сключената от САЩ стратегическа сделка ще позволи на военните по-добър достъп до региона на Персийския залив и ще намали необходимостта от изпращане на кораби през Ормузкия пролив, морска спорна точка край Иран. Американското посолство в Оман съобщава в изявление, че споразумението урежда достъпа на САЩ до съоръжения и пристанища в Ал Дукам, както и в Салала и "препотвърждава ангажимента на двете страни за насърчаване на взаимните цели в областта на сигурността".

Споразумението се разглежда през икономическа призма от Оман, който иска да развие Ал Дукам, като същевременно запази неговата подобна на Швейцария неутрална роля в политиката и дипломацията в Близкия изток. Но става въпрос за това, че Съединените щати все повече се тревожат за разширяващите се ракетни програми на Иран, които се подобриха през последните години въпреки санкциите и дипломатическия натиск от Вашингтон. Официален представител на САЩ, пожелал анонимност, заяви, че сделката е значителна, тъй като подобрява достъпа до пристанища, които са свързани с мрежа от пътища, водещи към по-широк регион, което дава на американските военни голяма устойчивост в условията на криза.

"Работихме с предположението, че можем просто да влезем в Персийския залив," каза един от официалните представители на САЩ, като добави, че "качеството и количеството на иранското оръжие поражда безпокойство". Все пак, официалният представител на САЩ отбеляза, че споразумението ще разшири военните възможности на страната му в региона за всякакви кризи.

Ал Дукам е идеалното пристанище за големи кораби. Дори е достатъчно голямо, за да приеме самолетоносач, каза втори източник.

"Самото пристанище е много атрактивно и геостратегическото местоположение е много привлекателно, тъй като се намира извън Ормузкия пролив", заяви официалният представител, добавяйки, че преговорите са започнали при администрацията на Обама.

Шпигел: Иран планира петролен разлив, за да блокира Ормузкия проток

Ръководителят на иранската Революционна гвардия планира да предизвика екологично бедствие, за да блокира Ормузкия проток. Целта е да се...

В миналото Техеран заплашваше да блокира пролива Ормуз, основен маршрут за доставка на петрол в устието на Персийския залив, в отговор на всички враждебни действия на САЩ, включително опити за спиране на иранския износ на петрол чрез санкции.

Конкуренция с Китай

За Оман сделката ще увеличи напредъка му в усилията за превръщането на Ал Дукам, някога просто рибарско селище на 550 км южно от столицата Маскат, в ключов индустриален и пристанищен център в Близкия изток, тъй като неговата икономика се диверсифицира от износа на нефт и газ. Сделката може също така да подобри позицията на САЩ в региона за това, което се превърна в глобална конкуренция за влияние с Китай.

Китайските фирми в миналото са смятали да инвестират до 10,7 млрд. долара в проекта Ал Дукам, масово вливане на капитал в Оман - в това, което се очакваше да бъде търговска, а не военна структура.

"Струва ми се, че китайските отношения тук не са толкова големи, колкото изглеждаше, че ще са преди няколко години. Има част от индустриалната зона на Ал Дукам, която е заделена за китайците ... и доколкото мога да кажа, досега не са направили почти нищо", изрази мнение официален представител на САЩ.

САЩ подсилват потенциала си за защита на Ормузкия пролив

Пентагонът е информирал Конгреса на САЩ за разработен план за подсилване на средствата за отбрана на Ормузкия пролив срещу евентуален о...

И все пак Китай в миналото не е показвал, че има нещо против американски военни съоръжения.

През 2017 г. африканската държава Джибути, разположена в друга геостратегическа точка - пролива Баб ал-Мандеб, стана дом на първата китайска военна база в чужбина. Американските военни вече имаха база, разположена на километри оттук, което е от решаващо значение за операциите срещу ИДИЛ, Ал Кайда и други бойни групи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com