Саудитска Арабия увеличи добива си на петрол до рекордни нива

12010
Саудитска Арабия увеличи добива си на петрол до рекордни нива
Снимка: Getty Images / Guliver

Саудитска Арабия е увеличила добива си на петрол до рекордни нива от 10,3 милион барела в ден, предаде агенция Reuters.

Експерти предполагат, че това увеличение е реакция на високото търсене от страна на чуждестранни преработвателни компании и следствие от подобрените възможности за добив на петрол на Рияд.

Цената на петрола падна след успокоените около ситуацията в Йемен

Световните цени на петрола тръгнаха надолу в петък, на фона на прогнозите на инвеститорите, че бойните действия в Йемен няма да застр...

Министърът на петролната промишленост в страната Али ал Нуайми не уточнява причините за повишеното количество, но уточнява, че добивът ще бъде стабилизиран на 10 милиона барела за едно денонощие.

Саудитска Арабия е готова да увеличава цените на петрола, но само ако страните извън ОПЕК направят същото, добави още Нуайми.

"Кралството остава в готовност да помогне за постигане на стабилност на пазара и увеличаване на цената на петрола. Това обаче може да стане само при условие, че в това участват страни износителки и вносителки на петрол. Трябва да бъдат наложени и ясни принципи и прозрачност, така че Рияд и другите страни от Персийския залив, или страните от ОПЕК, да не правят това сами", заяви Ал Нуайми.

Преди това той заяви, че Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, вдига цените на всички майски доставки за Азия на фона на повишеното търсене в световен мащаб. Според него търсенето на петрол в световен мащаб се възстановява и правителството може да отговори на изискванията на всеки свой клиент. Нивото на производството в кралството, според Али ал Нуайми, е достигнало 10 милиона барела дневно.

Бремето на петрола върху Путин дава уникален шанс на ЕС

Часове преди поредната среща на високо ниво на европейските лидери, предстоят много трудни разговори по темата за европейските санкции ...

През април Саудитска Арабия вече увеличи цената на петрола сорт Араб лайт с 1,4 долара за барел. Това е най-сериозното увеличение от януари 2012 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия