Северна Корея засилва кибератаките

959
Северна Корея засилва кибератаките
Снимка: iStock

Подкрепяни от Северна Корея хакери са извършили софтуерни атаки за откуп срещу доставчици на здравни услуги и други ключови сектори в САЩ и Южна Корея. Те са използвали и приходите за финансиране на допълнителни кибератаки срещу правителствени агенции във Вашингтон и Сеул, предупредиха американски и южнокорейски служители.

Някои от хакерските атаки са били конкретно насочени към мрежите на Пентагона и американски изпълнители в сферата на отбраната, според американските и южнокорейските служби за разузнаване и сигурност.

Северна Корея: Ядрената си програма благодарение на киберпрестъпност?

Приходите на Северна Корея от киберпрестъпност са счупили всякакви рекорди през миналата година - Пхенян е плячкосал 630 милиона щатски...

Това е поредното предупреждение на американски служители, че Северна Корея възприема киберпрестъпни тактики, за да финансира амбициите на диктатора Ким Чен Ун, включително за ядрени оръжия.

В изявлението на Федералното бюро за разследване на САЩ, Агенцията за национална сигурност на САЩ, Националната разузнавателна служба на Южна Корея и други не се споменават оръжейните програми на Ким, но американски служители по-рано предупредиха, че част от парите, откраднати от Пхенян чрез хакерство, могат да отидат за разработване на оръжия. "Използването на открадната криптовалута от Северна Корея за финансиране на нейните оръжейни програми е част от разузнавателните доказателства, представени на президента Джо Байдън", каза високопоставен служител на администрацията пред CNN. „Те се нуждаят от пари, така че ще продължат да го правят. Не мисля, че севернокорейците някога ще спрат да търсят незаконни начини за събиране на средства, защото това е авторитарен режим... под тежки санкции“, каза служителят. Новината идва, след като Северна Корея показа близо дузина модерни междуконтинентални балистични ракети на нощен военен парад в сряда.

САЩ и Южна Корея не посочват болниците, за които се твърди, че са станали жертва на севернокорейските хакери. Министерството на правосъдието по-рано обвини хакери, подкрепяни от Пхенян, че са ударили медицински център в Канзас през 2021 г., криптирайки компютърни системи, на които съоръжението разчита да работи с ключово оборудване, както и друг доставчик на медицински услуги в Колорадо. През юли американски агенции предупредиха, че севернокорейските хакери са използвали схеми за откуп, за да нарушат услугите на здравните организации за „продължителни периоди“.

САЩ и Южна Корея обвиняват севернокорейските хакери, че полагат усилия, за да се опитат да скрият самоличността си – дори се представят за прословута руска банда за рансъмуер. Севернокорейците също подражават на недържавни престъпници, като изхвърлят онлайн личните данни на жертви, които не плащат, казаха служители.

Хакери атакуваха уебсайта на Датската централна банка

Датската централна банка съобщи, че днес и вчера е станала обект на хакерски атаки, което е създало проблеми при достъпа до уебстраница...

Хакерите са прибягвали до популярен софтуер, използван в малки и средни болници в Южна Корея, за да разпространят злонамерения си код с цел блокиране на компютри. В допълнение към хакерството, заподозрените севернокорейци са се представяли за други националности, за да кандидатстват за работа в ИТ фирми и да изпращат пари обратно в Пхенян, предупредиха американските агенции. Разследване на CNN откри най-малко един предприемач с криптовалута, който несъзнателно е платил десетки хиляди долари на севернокорейски технологичен работник, пише БГНЕС.

ОЩЕ: Северна Корея демонстрира военната си мощ на мащабен парад (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com