Ще удари ли САЩ финансово Ирак, ако има реален опит да бъдат изгонени американските военни?

1571
Ще удари ли САЩ финансово Ирак, ако има реален опит да бъдат изгонени американските военни?
Снимка: iStock/Guliver

Ирак може да изпадне в много тежка финансова и икономическа ситуация, ако тръгне реално да гони американските войски без съгласието на Вашингтон. За това предупреждава The Wall Street Journal, цитиран от Агенция "Фокус".

Според информацията, Вашингтон е предупредил Багдад, че ще блокира ключова държавна иракска сметка във Федералния резерв в Ню Йорк. Това би предизвикало много сериозни проблеми за иракските държавни плащания.

Четири ракети са ударили база с американски военни в Ирак

Четири ракети са ударили иракска авиобаза северно от Багдад, където има американски военнослужещи, съобщиха източници от военните сили ...

Няма обаче официално потвърждение на тази информация. Държавният департамент отказа да коментира, Федералният резерв - също, както и иракското правителство.

Перспективата за американските санкции срещу Ирак възникна след въздушния удар на 3 януари, който уби иранския генерал генерал Касем Сюлеймани на международното летище в Багдад. Иракският парламент гласува призив към премиера Адел Абдул-Махди да работи за изгонването на приблизително 5 300 американски военни, намиращи се в страната. В отговор на необвързващата резолюция, която беше подкрепена от премиера, президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да наложи санкции срещу Ирак, ако САЩ бъдат принудени да изтеглят войските си.

Иракският премиер Абдул-Махди е поискал от САЩ да има разговори за безопасното изтегляне на американските войски, твърдят иракски медии. Абдул-Махди заяви, че напускането на американските войски е единственият начин да се избегне конфликт в Ирак, тъй като САЩ не се доверяват на силите за сигурност на страната да защитават своите войски. Но държавният секретар на САЩ Майк Помпео казва, че не е говорил за такова нещо с Махди, а само, че САЩ ще продължат кампанията в Ирак срещу екстремистката групировка "Ислямска държава".

Съществуват неясноти относно правомощията на Махди да изгони американците, като се има предвид статутът му на изпълняващ длъжността министър-председател. Сред другите потенциални пречки са кюрдските и повечето сунитски лидери, които бойкотираха сесията, на която парламентаристите гласуваха за експулсирането на войските.

САЩ заплаши Ирак с лишаване от достъп до средствата от продажбата на петрол

Вашингтон заплаши Ирак с отказ да получи достъп до банковата сметка на правителството на САЩ, която съхранява постъпленията от продажба...

По време на парламентарния дебат председателят на парламента, сунит, призова депутатите-шиити да се съобразяват с потенциалния отзвук: "Една от стъпките, които международната общност може да предприеме, е да спре финансовите транзакции с Ирак и ние няма да можем да изпълним ангажиментите си към нашите граждани във всеки следващ момент", каза Мохамед ал Халбуси, цитиран от The Wall Street Journal.

Финансовата заплаха не е теоретична: Финансовата система на страната беше почти унищожена през 2015 г., когато САЩ спряха достъп за няколко седмици до сметката на централната банка в Ню Йорк заради притесненията, че парите изтичат чрез слабо регулирания пазар в ирански банки и до екстремистката група "Ислямска държава".

Перспективата за санкции обезпокои обикновените иракчани, за които спомените да живеят под ембарго на ООН през 90-те години са все още свежи. Проиранските и други шиитски фракции, водещи движението за изгонване на американските сили от Ирак, се стремяха да успокоят обществеността, като им казват, че Ирак може да се обърне към Китай.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com