Сирийската опозиция бойкотира Конгреса в Сочи

1345
Сирийската опозиция бойкотира Конгреса в Сочи
Снимка: Getty Images/Guliver

Опозиционният Сирийски комитет по преговори е взел решение да се откаже от участие в Конгреса за сирийски национален диалог в Сочи, става ясно от съобщение в Twitter, както и от коментар на международните агенции.

„Делегацията за преговори на революционните сили от сирийската опозиция обявява за бойкот на конференцията в Сочи, свикана от Русия на 29-30 януари“, се казва в публикувания запис в Twitter. Представителят на Сирийският комитет по преговорите Фирас ал-Калди е потвърдил тази информация за ТАСС.

Тръмп предупреди Ердоган да се сдържа в Сирия

Американският президент Доналд Тръмп призова своя турски колега Реджеп Ердоган да намали своите военни операции в Сирия. В телефонен р...

Официалният говорител на Сирийския комитет по преговорите Яхия ал Ариди, според Ройтерс, смята че сирийското правителство и съюзникът му, Русия не са извършили поетите ангажименти, а конференцията в Сочи е опит за подкопаване на усилията на ООН за мирно решение.

Както съобщава от своя страна руската агенция, позовавайки се на председателя на „московската платформа“ на сирийската опозиция Кадри Джамил, решението за конгреса не е окончателно.

„За приемането на подобни решение, както бе решено при създаването на комитета е необходимо абсолютно мнозинство, което е поне 26 гласа от 36“, заявява той. „В миналото гласуване взеха участие 34 човека, от тях против участие в конгреса бяха 24 човека, за – 10“. „Това е нито да, нито не“, отбелязва Джамил.

По думите му, един участник от първоначалния състав на комитета го е напуснал, друг е загинал при покушение срещу него. „Ще видим утре сутринта“, добавя той в отговор на въпрос за излизане от създалата се ситуация. „Ако те тръгнат към допълнителни преговори с нас, може да намерим изход, ако не, всеки ще постъпи според съвестта си“. Джамил уточнява, че за участие в конгреса са гласували четири представителя на „московската платформа“, четири представители на „платформата от Кайро“, двама са независими члена на делегацията.

Путин напомни на Ердоган да спазва суверенитета на Сирия

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган са обсъдили по телефона ситуацията в Сирия. Имало е разговор и за ситуац...

По-рано официален представител на Сирийския комитет по преговорите съобщи, че окончателното решение за преговорите се очаква в рамките на днешния ден 27 януари.

Все още съществува становището, че конференцията в Сочи е опит за създаване на паралелен процес на стартираният от ООН и ще е в угода на сирийския президент Башар Асад.

Специалният пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура е категоричен, че конфликта за Сирия може да получи крайно решение единствено и само в рамките на Женевския процес.

 

Целта на турската операция в Сирия

Турция провежда операция в сирийския район Африн с цел създаване на зона за сигурност на границата, обяви турският премиер Бинали Йълдъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com