Сирийската опозиция под натиск

61189
Сирийската опозиция под натиск
Снимка: Getty Images/Guliver

Разединената както никога досега сирийска опозиция в изгнание днес отново се събира в Истанбул, за да вземе решение дали да участва в мирната конференция „Женева-2” под засиления натиск на своите арабски и западни покровители.

Пет дни преди началото на дипломатическата среща, която бе свикана от Русия и САЩ, Сирийската опозиционна коалиция свиква Общото си събрание при закрити врати в хотел в отдалечено предградие на Истанбул.

„Предвид разгорещените разговори последния път, срещата може да се продължи до събота”, заяви член на Коалицията. По време на първата среща преди 10 дни 120-те делегати на умерената опозиция не успяха да се произнесат по въпроса заради разделящите ги противоречия.

В навечерието на новата среща държавният секретар на САЩ Джон Кери отново призова Коалицията да изпрати своя делегация в Швейцария. Някои от членовете на Сирийската опозиционна коалиция, сред които и основната група Сирийски национален съвет, отказват да седнат на една маса с представители на режима в Дамаск.

През ноември опозицията постави като условие за участието си в преговорите „цялостното предаване” на властта в Дамаск и отстраняване на сирийския президент Башар Асад и всички „с кръв по ръцете” от политическия процес. Опозицията искаше още прекратяване на сраженията по време на мирната конференция. Засега обаче няма големи изгледи тези условия да бъдат удовлетворени.

След като видяха, че нежеланието на опозицията да участва в конференцията се увеличава, западните и арабските страни, които подкрепят противниците на режима в Дамаск, даваха уверения и оказваха натиск върху опозиционните групи, за да ги склонят на участие, което ще бъде гаранция за перспективността на конференцията.

В сряда Комитетът за национално координиране на силите за демократични промени, който не е част от Коалицията, заяви, че ООН, САЩ и Русия са поставили опозицията пред „свършен факт”.

„Коалицията няма голям избор и най-вероятно ще изпрати делегация в Монтрьо”, предвижда от своя страна западен дипломат, като прогнозира, че това решение може да доведе до разбиване на сирийската опозиция.

Конференцията в Швейцария трябва да помогне за намиране на политическо решение, което да сложи край на гражданската война, отнела живота на над 130 хиляди души и принудила милиони бежанци да потърсят спасение извън Сирия.

АФП

Властта в Сирия готова да разменя затворници с опозицията и да спре огъня в Алепо

Известен пробив може би е постигнат по отношение установяването на мир в Сирия. Преди мирната конференция за страната, която е насрочен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com