Според Хага Китай няма историческо право върху Южнокитайско море

2155
Според Хага Китай няма историческо право върху Южнокитайско море
Снимка: Getty Images/Guliver

Китай няма основания да претендира за „историческо право” върху островите в Южнокитайско море. При създаването на военни постове в оспорваните води тази година, Пекин е нарушил суверенитета на Филипините. Това гласи решение на международния трибунал в Хага, цитирано от АФП.

Почти веднага китайските власти реагираха на решението, като обявиха, че „не го приемат и признават”. Пекин не участва в процеса и защитава позицията, че трибуналът няма юрисдикция по въпроса.

Започва двудневна среща на върха Китай-ЕС (ВИДЕО)

Лидерите на ЕС и Китай започват двудневна среща на върха в Пекин, като разговорите най-вероятно ще бъдат концентрирани върху икономикат...

Китай смята по-голямата част от Южнокитайско море за своя територия, включително острови, които са в близост до други страни като Филипините. Претенциите са основани на китайски карти от 40-те години на миналия век.

Според арбитража в Хага основанията на Пекин не са легитимни и страната няма исторически права върху морската територия.

Във филипинската столица Манила, от където внесоха искането, приветстваха решението.

По време на управлението на администрацията на предишния филипински президент Бениньо Акино, Манила подаде съдебния иск в рамките на трибунал на ООН в Хага, оспорващ исканията на Китай за контрол на почти всички територии от стратегическа важност в Южнокитайско море.

Тайфун уби шестима души в Китай

Най малко шестима души са загинали, а други осем се смятат за изчезнали, след като тайфунът „Непартак“ се е стоварил върху ...

Претенциите на Пекин достигат почти до бреговете на Филипините, както и на други южноазиатски държави. В същото време през последните години китайските власти построиха голям изкуствен остров в спорните територии, за да подкрепят исканията си.

Новата власт в Манила в лицето на президента Родриго Дутерте има по-компромисен подход спрямо Китай от Акино.

Предишният държавен глава отказваше провеждането на директни преговори с Пекин и сравняваше техните действия с марша на нацистка Германия през Европа по време на Втората световна война, предаде БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com