Стотици чуждестранни бойци, подкрепяни от Иран, чакат по границите на Израел

35332
Стотици чуждестранни бойци, подкрепяни от Иран, чакат по границите на Израел
Снимка: Getty images

Стотици подкрепяни от Иран чуждестранни бойци са се разположили по различните граници на Израел. Това показва доклад на Сирийската обсерватория за правата на човека (SOHR), която се обявява срещу сирийския режим на Башар Асад, т.е. още срещу Иран и Русия.

Още: Блинкен: Очакваме ескалация от Иран и сме подготвени за нея

Неуточнени източници на SOHR твърдят, че стотици подкрепяни от Иран бойци от Ирак, Сирия и афганистанската дивизия Fatemiyoun са се разположили в граничните райони близо до Голанските възвишения по югозападната сирийска граница от 21 октомври насам. Това пише в днешния си анализ за Иран американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW), който проследява придвижването на подкрепяни от Техеран бойци към Югозападна Сирия от началото на войната в Израел на 7 октомври.

Иран заплашва Израел и обстрелва страната от няколко фронта чрез своите прокси сили в района на Близкия изток - "Хизбула" в Ливан, хутите в Йемен, проиранските бойци в Ирак и Сирия. "Хамас" също е финансирана от Техеран.

Още: Иранска заплаха към Израел от Йемен: Ще стреляме по кораби в Червено море

Израел с още данни за участие на Иран в атаката на "Хамас"

Междувременно генерал-майор Михаел Еделщайн от Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) заяви, че Израел разполага с доказателства за иранско участие в нападението на "Хамас" на 7 октомври. Еделщайн каза, че Техеран е помагал на организацията с обучение в Ивицата Газа, но отказа да даде повече подробности.

Снимка: Getty Images

Ирански официални лица са канили бойци на "Хамас" в лагери за обучение в Иран, като освен това са помагали на групировката в производството на ракети и снаряди. Иран е разработил контрабандни маршрути през Леванта, за да прехвърля оръжия и материали за производство на ракети на "Хамас" и да избягва израелските забрани, пише ISW. Институтът по-рано направи оценка, че Иран вероятно ще предостави материална и финансова подкрепа на свои пълномощници за борба с Израел, вместо да се включи пряко във войната между Израел и "Хамас".

Още: САЩ обвиниха Иран в подпомагане на атаки срещу американски бази

Нови нападения на "Хизбула" и иракските сили

Това се вижда от действията на "Хизбула". Подкрепяните от Иран бойци извършиха 9 нападения срещу радарни и сензорни обекти на ЦАХАЛ и военни цели през изминалия ден. "Хизбула" пое отговорност за атаките по 4 от тях по северната израелска граница. Израелците пък прехванаха дрон, изстрелян от ливанска територия, северно от Хайфа.

На 23 октомври "Ислямска съпротива в Ирак" - коалиция от подкрепяни от Иран иракски милиции - разшири нападенията си срещу американските сили в Сирия. "Ислямска съпротива в Ирак" заяви, че е извършила две еднопосочни атаки с дронове, с което отбеляза шестия пореден ден на нападения срещу бази на САЩ в Близкия изток.

Още: Атака с дронове срещу военна база на САЩ в Сирия ангажира лично Байдън (ВИДЕО)

ISW отчита още продължаващите удари на "Хамас" по Израел, както и отговорите в обратна посока. Израелските сили същевременно съобщиха, че през изминалите 24 часа са атакували над 400 военни цели в Газа и са убили няколко командири на "Хамас".

Направена е оценка от ISW, че групировката, контролираща Ивицата Газа, използва всички 222 заложници като лост за влияние - за доставка на гориво и хуманитарна помощ в анклава. Освен това се отчита провалът на "Хамас" да активизира палестинците на Западния бряг - другата палестинска автономия в Израел. Вчера там е регистриран само един мащабен протест в сравнение с 11 демонстрации на 20 октомври.

Още: Войната в Израел: В ход са преговори за освобождаване на заложници (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com