Съветът за сигурност на ОНН се събира извънредно за ситуацията в Алепо

1262
Съветът за сигурност на ОНН се събира извънредно за ситуацията в Алепо
Снимка: Getty Images/Guliver

Великобритания, Франция и САЩ поискаха извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН заради ситуацията в град Алепо в Сирия, предаде Франс прес, цитирана от БНР.

Срещата е насрочена за днес следобед българско време.

В района на ударения конвой край Алепо е имало атакуващ безпилотник на САЩ

Атакуващият безпилотник Predator, способен да нанася удари по наземни цели, се е намирал вечерта на 19 септември в района, където бе ат...

Интензивните бомбардировки на контролираните от бунтовниците квартали на Алепо продължават пети пореден ден, след като преди два дни сирийската армия обяви началото на операция за превземането им, припомня АФП. Армията и бунтовниците се бият за контрола на възвишения близо до Алепо.

Местни жители определиха боевете като най-тежките от началото на петгодишната гражданска война. Вчера стана ясно, че около 2 милиона души в Алепо са останали без питейна вода.

САЩ, Великобритания, Германия, Италия, Франция и ЕС призоваха Русия да предприеме "извънредни стъпки" за възстановяване на примирието в Сирия. Това се казва в съвместното изявление, прието след срещата на външните министри на петте страни и върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини. В изявлението се посочва, че сега от Русия зависи постигането на примирие в Сирия.

Междувременно, сирийската опозиция ще обсъжда на извънредна среща дали да възобнови участието си в преговорите с режима в Дамаск. Това заяви представител на Висшия преговорен комитет пред журналисти в Ню Йорк. Главният координатор на комитета Рияд Хиджаб каза, че не вижда никаква полза от практиката да се сключват временни споразумения за примирие в Сирия. Ройтерс припомня, че в момента САЩ и Русия се опитват да съживят провалилото се споразумение за прекратяване на огъня.

Бокова ще защитава равенството на половете, ако стане генерален секретар на ООН

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова заяви, че един от основните ѝ приоритети, в случай че бъде избрана за генерален секретар на...

Сирийският министър на външните работи Уалид Муалем заяви, че вярата на страната му във военната победа сега е по-голяма, защото армията "напредва бързо във войната срещу тероризма" с подкрепата на Русия, Иран и бойците от ливанската групировка Хизбула, предаде Асошиейтед прес. От трибуната на Общото събрание на ООН Муалем отхвърли обвиненията, че сирийското правителство подлага на глад собственото си население.

Министърът обвини САЩ и съюзниците им в съучастие с Ислямска държава и други "терористични групи". По думите му, наред с Катар и Саудитска Арабия, Турция е позволила на десетки хиляди терористи от цял свят да влязат в Сирия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com