Тайно споразумение между Русия и Турция дава „зелена светлина“ за удар срещу кюрдите в Сирия

11725
Тайно споразумение между Русия и Турция дава „зелена светлина“ за удар срещу кюрдите в Сирия
Снимка: Gettyimages

Последните събития в Сирия показват възможността за постигане на споразумение между Турция и Русия, следствие на промяна на приоритетите на Анкара. Турската офанзива срещу Ислямска държава на територията на Сирия от края на август тази година не срещна съпротива нито от Русия, нито от сирийския режим, освен словесни заклеймявания.

Офанзивата беше предшествана от развитие на отношенията между Турция и Русия. По същия начин нямаше увеличаване на подкрепата от Турция за бунтовническите групи на терен, въпреки безпрецедентните въздушни удари в Алепо, извършвани от сирийската и руската авиация. Въпреки че все още няма по-сериозни детайли, слуховете за ново споразумение между Москва и Анкара стават все по-видими. Това споразумение ще позволи на турската армия да атакува кюрдските позиции в Северна Сирия в замяна на намаляване на подкрепата за бунтовнически групи, сражаващи се с про-Асад силите в Алепо.

В ливанското издание „Ас Сафир“, което поддържа линия в подкрепа на правителството в Сирия, излезе публикация, съдържаща някои детайли относно постигната сделка между Русия и Турция, чието изпълнение ще възпре създаването на сирийска кюрдска автономия по протежение на границата с Турция. В рамките на сделката режимът в Сирия също се задължава да спре с подкрепата си за бойни единици от Кюрдската работническа партия (ПКК), която Анкара разглежда като терористична организация. В замяна Турция ще спре подкрепата си за бунтовнически сили, сражаващи се с Асад в Алепо – вторият по големина град в Сирия – и ще се съгласи с предложенията на Русия за окачествяването на отделни бунтовнически фракции като терористични.

Путин вдигна залога в спора с Вашингтон

Президентът на Русия Владимир Путин в понеделник прекрати договора с Вашингтон за преработването на годния за употреба в оръжия плутони...

Според изтеклата информация споразумението е било постигнато след серия от срещи между официални лица, отговарящи за сигурността от Русия, Сирия, Ирак, Иран и Турция. Очакват се още срещи в Дамаск, Москва и най-вероятно Истанбул, на които да се финализират детайлите и параметрите на сделката. Дамаск е особено заинтригуван от изпълнението на подобна сделка, тъй като разглежда кюрдите за опасност за териториалната цялост на Сирия. Иран също вижда кюрдите като опасност, още повече след подновяването на военните действия в Северозападен Иран между силите за сигурност и местния клон на ПКК.

По-рано в кувейтското издание „Ал Рай“ беше съобщено, че Турция е изразила желанието си да си сътрудничи с международни сили, за да предпази бунтовническите групи от сливане с формации като Джабхат Фатах ал Шам.

Тези новини показват, че има постигнати сделки зад сцената между Русия и Турция. Те потвърждават също факта, че участващите в турската офанзива сирийски бунтовнически групи не са обект на руски или сирийски въздушни удари, въпреки публичните определения на тези формации като „терористични“.

Всичко това се слива и с последните изказвания на турския премиер Бинали Йълдъръм, според когото Башар Асад може да бъде партньор в „преходна фаза“. Това е обръщане на турската посока по отношение на Сирия от 2011 година, когато избухнаха първите масови протести срещу Башар Асад.

Ирак заплаши Турция с регионална война

Иракският министър-председател Хайдер ал-Абади заплаши Турция с регионална война, ако не изтегли групите си от Северен Ирак, предаде Ро...

Източници от бунтовническите фракции в Алепо потвърждават, че нямат попълнения на мунициите, въпреки масираната на атака на руската авиация, сирийската армия и про-Асад милициите. Коментирайки последната ескалация, турският президент Реджеп Ердоган заяви само, че „чуждите сили трябва да продължат дискусиите“. Като добавим мълчанието на Анкара относно удара върху хуманитарен конвой, доказан като въздушна атака и от данните на американски спътник, става още по-ясно, че наблюдаваме промяна в тона към сирийския режим и присъствието на руски войници в Сирия.

Западни източници също потвърдиха слуховете за съществуването на вероятна сделка, която включва оттегляне на турска подкрепа за бунтовници в Сирия за сметка на възможността да се блокира кюрдска автономия в Северна Сирия.

Вероятно детайлите по това споразумение ще излязат скоро. За да е успешно, всички страни знаят, че то трябва да остане тайно възможно по-дълго. Дали участващите страни ще успеят да се договорят за параметрите му ще се разбере скоро. Все пак ако сделката влезе в сила, със сигурност ще увеличи напрежението в сирийския конфликт. Вече имаме сериозна нова вълна от разселени цивилни и бежанци, засилващи се крайни групи за сметка на бунтовническите фракции и още нещо – все по-видимо напрежение между арабски и кюрдски сили.

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com