Талибаните обкръжават градове, командващият войските на САЩ сдаде поста

2902
Талибаните обкръжават градове, командващият войските на САЩ сдаде поста
Снимка: Getty Images/Guliver

Докато САЩ прекратяват операцията си в Афганистан, талибаните усилват нападението си върху правителствените сили: в понеделник стана ясно, че те са обкръжили важен център, град Газни, и са влезли в предградията му; междувременно командващият американските сили в Афганистан генерал Остин Милър символично предаде поста си, предаде Би Би Си.

Както съобщиха в понеделник световни агенции, позовавайки се на местните власти, единици от радикалното ислямистко движение "Талибан" са обградили град Газни, центъра на провинцията със същото име, разположен югозападно от Кабул и се бият в предградията му.

"Ситуацията в Газни е много трудна. Талибаните се крият в къщи и стрелят по правителствени сили, което затруднява правителствените сили да действат срещу талибаните", съобщава Ройтерс, цитирайки члена на съвета на провинция Газни Хасан Резай.

Газни се намира на пътя, водещ от Кабул на юг към провинция Кандахар и по-нататък към Пакистан. Там продължават боевете за град Кандахар.

"През последните четири дни талибаните атакуваха Кандахар от запад. Афганистанските сили за сигурност, включително специалните части, се опитват да ги отблъснат", цитира Ройтерс участника в боевете и бивш депутат Хамидзай Лалай. Афганистанското министерство на отбраната казва, че извършва въздушни удари и сухопътни операции срещу талибаните и като цяло, уверява министерството, ситуацията в Кандахар остава под контрола на правителството.

В неделя правителствените сили, подкрепяни от самолети, отблъснаха атаката на талибаните срещу град Талукан, центъра на провинция Такхар на границата с Таджикистан.

Няколко дни по-рано талибаните влязоха в Калай-Нау, административният център на провинция Бадгис на границата с Туркменистан, но бяха изгонени оттам.

Досега талибаните не са превзели нито един от административните центрове на афганистанските провинции, но бързо развиват офанзива около тях, поемайки контрола върху по-малките градове, села и цели области.

През юни доклад на Съвета за сигурност на ООН посочи, че талибаните контролират 50-70% от територията на Афганистан извън големите градове и 57% от регионалните центрове.

Талибаните: 85% от Афганистан е под наш контрол

Талибаните заявиха днес, че контролират 85% от Афганистан, след като завзеха ключови гранични пунктове с Иран и Туркменистан в обширна ...

Талибаните започнаха тази офанзива, след като новият президент на САЩ Джо Байдън обяви през април, че Америка ще изтегли силите си от Афганистан до 11 септември тази година.

В понеделник в Кабул се проведе церемония, символизираща края на 20-годишната американска война в Афганистан: командващият американския контингент в тази държава генерал Остин Милър официално сдаде поста си.

Повечето американски сили ще напуснат Афганистан до края на лятото, но малък контингент под командването на контраадмирал Питър Уейсли ще остане да охранява американското посолство и летището в Кабул.

Базираният в Катар бригаден генерал Къртис Бузард ще предоставя техническа подкрепа на афганистанските правителствени сили, включително обслужване на авиацията.

Освен това САЩ възнамеряват да се борят с ислямските терористични структури в Афганистан след напускане и за това, и ако е необходимо, да им нанесат въздушни удари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Отиде си дясната ръка на Ким Чен ир

Заради пренаселеност: Китайски алпинисти останаха блокирани на скала повече от час (СНИМКА+ВИДЕО)

Малайзия включва орангутани в дипломацията си

Изтребител F-16 се разби в Сингапур

Заради повреда в колесника: Товарен самолет кацна аварийно в Истанбул (ВИДЕО)

Забравиха го в колата: 7-годишно дете загина в ОАЕ

"Хамас": Това е последният шанс на Израел да си върне заложниците живи (ВИДЕО)

САЩ потвърдиха: Спрели са продажбата на тежки бомби за Израел заради Рафах

САЩ: Граничният пункт "Керем Шалом" ще бъде отворен утре

Нетаняху отхвърли предложението за прекратяване на огъня в Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия