Талибански затворници превзеха затвор в Пакистан и взеха заложници

848
Талибански затворници превзеха затвор в Пакистан и взеха заложници
Снимка: Getty Images

Талибани надвиха охраната на център за борба с тероризма в Северозападен Пакистан тази нощ, като отнеха оръжия на полицията, взеха заложници и поеха контрола над обекта.

По-късно пакистански официални лица потвърдиха, че един служител на службата за борба с тероризма е бил убит по време на превземането на центъра за задържане в Банну - район в провинция Хайбер Пахтунхва, част от бивш племенен регион, съобщи "Гардиън".

Талибаните убиха шестима пакистанци при стрелба през границата

Силите на талибаните в Афганистан убиха шестима цивилни граждани в Пакистан и раниха най-малко 17 души при непровокирана бомбена атака ...

Полицията и армията се опитаха да изпратят в района войници и специални части, но до обяд днес, около 12 часа по-късно, заложническата криза продължаваше. Според официални лица в превземането са участвали най-малко 30 талибански бойци, а заложниците вероятно са били до 10.

ОЩЕ: Трима полицаи са убити при престрелка в Йордания

Дръзката акция отразява неспособността на правителството да упражнява контрол върху отдалечения регион по границата с Афганистан. Пакистанските талибани са отделна групировка, но също така са съюзници на афганистанските талибани, които завзеха властта в съседната страна миналата година, когато войските на САЩ и НАТО бяха в заключителния етап на изтеглянето си от Афганистан.

Според Мохамед Али Саиф, говорител на провинциалното правителство, малко други подробности са известни за инцидента, който е започнал късно в неделя, очевидно докато полицията е разпитвала задържаните талибани. Саиф заяви, че мястото е обкръжено и че служителите се опитват да преговарят със заложниците. Той заяви, че се провежда операция, но не даде повече подробности.

Властите са потърсили помощта на няколко роднини на талибанските бунтовници в преговорите, съобщиха няколко служители по сигурността. Те са говорили при условие за анонимност, тъй като не са били упълномощени да разговарят с репортери.

Талибаните: Образованието на жените е част от чужда култура

Образованието на жените е част от чуждестранната култура, въведена в Афганистан от емир Аманула (управлявал Афганистан от 1919 до 1929 ...

Длъжностните лица заявиха, че сред заложниците има и няколко войници. Имаше опасения, че военните могат да щурмуват обекта, ако преговорите се провалят. Във видеопослание, разпространено в социалните медии, заложниците заплашват да убият офицерите, ако правителството не осигури бързо безопасното им преминаване.

Мохамед Хурасани, говорител на пакистанските талибани, известни още като "Техрик-е-Талибан Пакистан" или ТТП, потвърди инцидента. Той заяви, че някои от взелите заложници са членове на пакистанските талибани, които са били задържани от години в Банну. Хурасани заяви, че бойците на ТТП са поискали безопасно преминаване към Северен или Южен Вазиристан. Тези райони са били крепост на талибаните, докато вълната от военни офанзиви през последните години не доведе до обявяването на региона за чист от бунтовници. Оттогава висшите лидери и бойци на ТТП се укриват в съседен Афганистан, въпреки че бойците все още имат относително свободна власт в части от провинцията.

Пакистанските талибани засилиха нападенията срещу силите за сигурност от миналия месец, когато едностранно прекратиха едномесечното примирие с пакистанското правителство. Насилието обтегна отношенията между пакистанските и афганистанските талибани, които посредничиха за прекратяването на огъня през май.

През последните 15 години ТТП води въстание в Пакистан, борейки се за по-строго прилагане на ислямските закони, освобождаване на членовете си, които са в правителствени арести, и намаляване на пакистанското военно присъствие в бившите племенни райони на страната.

Също днес крайпътна бомба беше насочена към конвой на службите за сигурност в размирния Северен Вазиристан, като уби най-малко двама минувачи, съобщи полицията. Нито една групировка не пое отговорност за бомбения атентат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com