Тел Авив: Иран вербува израелски шпиони с любопитни онлайн методи

6369
Тел Авив: Иран вербува израелски шпиони с любопитни онлайн методи
Снимка: Getty Images

Израелската разузнавателна агенция "Шин Бет" съобщи, че е разкрила нови опити на ирански агенти да вербуват израелци чрез социалните мрежи, за да изпълняват за тях шпионски мисии срещу пари.

Представяли се за брокери

Агенцията твърди, че през последните месеци иранските "елементи на сигурността" са се свързвали с израелци чрез различни платформи, включително Twitter, Telegram, WhatsApp, Facebook и Instagram, и използвайки различни измами, са предизвикали първоначален разговор.

Още: "Хамас": Докато на войната не бъде сложен край, няма да пуснем повече заложници

В доклада на "Шин Бет" се казва, че оперативните работници са се представяли за брокери на недвижими имоти, за хора, които се интересуват от продажбата на дронове, за такива, които искат да им бъдат направени фотосесии, за хора, които се интересуват от онлайн запознанства. Сред другите фалшиви предлози са търсене на частни детективи или куриерски услуги.

След това оперативните работници искали от израелците да изпълняват различни мисии в замяна на пари, за които "Шин Бет" казва, че "очевидно не са свързани с аспекти на сигурността, но определено имат за цел да служат на иранците и да обогатят разузнавателната информация, с която разполагат".

Задачата на израелците

В доклада, цитиран от The Times of Israel, се казва, че израелците са били помолени да заснемат различни обекти и да проверят адреси. Според "Шин Бет" някои от израелците не са изпълнили задачите и са уведомили властите.

Още: Израел сменя тактиката в Ивицата Газа след разговори с Пентагона

Снимка: Getty Images

Твърди се, че опитите за вербуване на израелци от страна на Иран са добре познат метод на работа на иранските служби за сигурност. "Шин Бет" добавя, че от началото на войната в Ивицата Газа агенцията е установила, че "усилията за активност на иранските сили за сигурност значително са се засилили, като същевременно се използва цифровото пространство за целите на сплашване, предаване на послания или насърчаване на терористична дейност".

"Целта е да се подпомогне "Хамас" във войната му и да се навреди на националната устойчивост и военните усилия на Израел, като се посее деморализация и се задълбочи социалното разделение", казва агенцията.

"Шин Бет" заяви, че е идентифицирала и страници в социалните медии, които се представят за израелци и "използват цинично и манипулативно въпроса за заложниците и дори се опитват да действат срещу семействата на заложниците и семействата на опечалените".

Още: Арестуваната носителка на Нобела за мир осъди Иран от затвора, децата ѝ взеха наградата

Конкретен пример

Агенцията добави, че "е събрана много информация за самоличността" на иранските оперативни работници, които стоят зад фалшивите профили.

Скрийншоти на разговори, публикувани от "Шин Бет", изглежда, че показват как ирански оперативен работник моли един от израелците да извърши убийство на неизвестна цел. Вижда се, че израелецът иска 70 000 евро за убийството, докато иранецът казва, че ще плати 10 000 евро предварително и още 50 000 евро, след като израелецът покаже снимки на мъртвата жертва.

Агенцията публикува и аудиозапис на ирански оперативен работник, който говори на иврит и предлага на израелски гражданин 100 долара за неуточнена задача.

Още: "Враговете да преосмислят стратегиите си": Иран представи дронове с ракети "въздух-въздух" (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com