Транспортна стачка блокира движението в Бейрут

1798
Транспортна стачка блокира движението в Бейрут
Снимка: iStock

Шофьорите на товарни автомобили, автобуси и таксита в Ливан провеждат днес всеобща стачка с искане правителството да изплати обещаните компенсации във връзка с поскъпването на гориво-смазочните материали. Протестът обхвана не само Бейрут, но и втория по големина град Триполи в Северн Ливан и Сайда в южната част на страната.

Камиони, микробуси и пикапи са преградили основната крайбрежна магистрала и шосето, което преминава през планинския проход към долината Бекаа и Сирия. Движението в центъра на столицата е напълно парализирано, съобщи ТАСС.

Транспортна стачка в Германия

В Берлин, Мюнхен и други градове движението на метрото, трамваите и автобусите е спряно. Профсъюзът Ver.di настоява да се подобрят усло...

„Ние предупредихме властите, че търпението на тези хора е на привършване и че ако кабинетът не предприеме спешни мерки за подобряване на социалното положение на гражданите, ще последва ескалация от протести”, заяви по време на пресконференция ръководителят на обединението на профсъюзите на наземния транспорт Бассам Тлейс. Правителството е обещало да задържи ръста на цените на бензина и мазута след отмяната на субсидиите през август миналата година, но това не се случи, подчерта профсъюзният лидер. „Затова обявяваме днес ден на гнева в цял Ливан”, заяви той.

Към акцията на транспортните работници се присъедини и Всеобщата конфедерация на трудещите се, чийто лидер Бишара ал Асмар каза, че се подготвя „марш срещу глада”. Той допълни, че в края на деня ще бъде обявена програмата за по-нататъшни действия.

Вчера пред сградата на централната банка на Ливан се проведе масов протест заради поредното падане на обменния курс на националната валута – от 27 000 на 32 000 ливански лири за един долар. По време на акцията се стигна до сблъсъци между протестиращи и служители на реда.

Участниците в протестното движение срещу корупцията в Ливан обвиняват управителя на банката Риад Саламех за главен виновник за срива на националната валута, която за последните две години се обезцени 20 пъти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com