TRT World: Ще преобразят ли изборите българската държава и нейното турско малцинство?

1729
TRT World: Ще преобразят ли изборите българската държава и нейното турско малцинство?
Снимка: БГНЕС

България премина през няколко политически етапа в сложната си история от просъветските комунистически години до членството си в Европейския съюз след края на Студената война, анализира Мурат Софуоглу от TRT World.

Изборите в България показват, че страната, в която има значително мюсюлманско население, доминирано от етническо турско малцинство, може да навлезе в нова ера, тъй като избирателите се ориентираха към партии против стауквото като „Има такъв народ“ и "Демократична България". И двете партии са новодошли в българската политика.

Партията „Има такъв народ“ е на второ място според резултатите, а "Демократична България" събра почти колкото доминираната от турски политици партия Движение за права и свободи (ДПС).

„Не мисля, че правителството може да бъде сформирано при тези условия“, казва Фикри Гулистан, 61-годишен политически анализатор от Момчилград, силно населен с турци град в Източна България. Гулистан, зъболекар и член на турското малцинство е известна политическа фигура.

Той смята, че предсрочните избори са неизбежни в рамките на настоящото уравнение, което не позволява на управляваща коалиция, водена от ГЕРБ, да събере мнозинство.

Социалистите, основната опозиционна партия, загубиха второто си място от партията „Има такъв народ“, чийто лидер Слави Трифонов, популярен певец и телевизионен водещ, отказа да бъде част от коалиция и с двете десни, ГЕРБ и социалистите. Политическите анализатори виждат и малък шанс за коалиция между ГЕРБ и социалистите.

„Ако има предсрочни избори, партията на Трифонов според мен ще излезе на първо място. Тъй като партията му усети привлекателността си пред българския електорат и шанса си да бъде първа на следващите избори, тя няма да приеме да влезе в коалиция с никоя друга“, заяви Гулистан пред TRT World.

Ако не бъде сформирано правителство, българският президент ще назначи служебно правителство, което да ръководи страната до предсрочни избори.

Протестни гласове

„Подкрепата за новите партии идва предимно от протестни гласове“, казва Гулистан. Той също така добавя, че платформите за социални медии като Фейсбук също са повлияли за установяване и укрепване на новите партии.

Българската двойка Даниел Данайов и Зорница Даскалова изразиха недоволството си от настоящата политическа система. И Данайов, 33-годишен мениджър в София, и Даскалова, специалист по маркетинг и реклама, смятат, че България се нуждае от нови партии, за да се отърве от старото партийно управление.

Зад успеха на новите партии Гулистан вижда и популярен феномен - възходът на шоумени и актьори в цяла Източна Европа в страни като Украйна и България. „Трифонов е популярен шоумен от десетилетия като сегашния украински президент Владимир Зеленски, който беше комик“, казва Гулистан. „Хората сякаш се подиграват на старата политическа система, като избират хора като Трифонов и Зеленски. Трифонов дори не проведе истинска предизборна кампания. Той дори няма адекватни познания относно политиката“, казва анализаторът.

Следизборният период ще донесе не само промяна, но и политическа несигурност, според Емине Гулистан, живееща в София 35-годишна политическа анализаторка, която е и дъщеря на Фикри Гулистан.

Поради политическата корупция и други икономически проблеми, които се влошиха в условията на смъртоносната пандемия, много българи емигрираха в други европейски страни като Великобритания, където сега живее значително население. Близо 2 милиона гласуваха на последните избори, докато около 100 000-150 000 граждани гласуваха извън България, включително в Турция, където живеят над 350 000 български граждани от турски произход, според различни оценки.

В Турция близо 35 000 турци с българско гражданство са гласували на изборите, според Хасан Йозтюрк, водеща фигура в турската диаспора на България в Турция, който е и президент на Асоциацията за култура и солидарност в момчилградския регион.

Най-безумната битка: Българи в България срещу българи в чужбина

Непосредствено след изборите във Facebook се разгоря една битка, която можем да определим като наистина безумна. Българи, гласували или...

„Изглежда, че повечето гласове отидоха както обикновено за ДПС“, добавя той.

Турската политика в България

В миналото ДПС, лява политическа партия, беше част от управляващите коалиции, правейки се на балансьор в българската политика. Но според Емине Гулистан недоброто представяне на партията на изборите може да има вредно въздействие върху нея, тъй като обикновено представлява третият по големина политически блок в българския парламент“. Изглежда, че "Демократична България" е събрала някои турски гласове, като е поставила депутати от турски произход в силно населени с турско население райони като Кърджали, казва тя. Но те трябва да работят много усилено, за да спечелят сърцата на турското малцинство, останало вярно на ДПС при различни правителства.

„ДПС трябва да подреди нещата си отвътре. Трябва да се отърве от някои стари лоши навици“, казва Фикри Гулистан, позовавайки се на трудностите на партията при привличането на избиратели от турски произход в България.

Още: България е блокирана: чуждестранните медии за изборите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган отива в САЩ на 9 май

Още година търговски санкции на Япония срещу Русия

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com