Турция арестува 6 души по обвинения в шпионаж за Мосад

1603
Турция арестува 6 души по обвинения в шпионаж за Мосад
Снимка: Getty

Турските власти са арестували общо шестима заподозрени в рамките на разследване на клетка от 15 оперативни работници, уличени в шпионаж в полза на израелската разузнавателна агенция Мосад, съобщи "Сабах".

Главната прокуратура на Истанбул разследва политически и военен шпионаж, след като миналата седмица при акция на Националната разузнавателна служба (MİT) беше задържана група от 11 души по обвинение в събиране на разузнавателна информация в полза на Израел.

След като взе показанията им, във вторник прокуратурата одобри освобождаването на седем заподозрени и предаде други четирима - Дженк Б., Емре Б., Дженгиз Ч. и Айхан Ш., на Наказателния съд на мира по обвинение в "добиване на държавна информация, която трябва да остане тайна, с цел политически или военен шпионаж".

ОЩЕ: Турската икономика расте с 4% през първото тримесечие на 2023 г.

Със заповедта от сряда броят на арестуваните нарасна до шест, включително главатарят на мрежата Селчук Кючукая, който е работил в Мосад в периода 2018-2022 г., и неговият помощник Муса Куш.

Съобщава се, че израелската служба е влязла в контакт с Кючукая чрез Серкан Йоздемир, бивш служител на турските въоръжени сили, който е избягал от Турция, за да избегне съдебно преследване за членство в движението на Фетуллах Гюлен, съобщават турските власти.

Установено е, че Кючукая, обучен в Европа от ръководители на Мосад, е използвал кодовото име "Танер Сезгин", докато той и екипът му са шпионирали дружество и 23 лица с търговски връзки с Иран, които са били обект на посегателство от страна на Израел.

Клетката е наблюдавала домовете и работните места на семействата на посочените лица и е съобщавала информация на Мосад за техните полети от и до чужбина, телефонни разговори, банкови сметки и имоти.

Кючукая и неговите съучастници са заловени, когато изпращат заплашителен пакет на една от целите си, която подава жалба. Двама заподозрени, избягали по време на операцията на турското разузнаване, все още са издирвани.

Последният път, когато турските служби за сигурност заявиха, че са разбила клетка на Мосад в Турция, беше през декември, когато бяха арестувани около седем души, уличени в шпионаж на палестинци в страната. Разузнавателната служба информира, че заловените са помагали на Мосад да провежда онлайн кампании за клевета и заплахи срещу палестинците.

През последните години MİT в сътрудничество с турската полиция разкри редица шпионски мрежи, включително една, работеща за Русия, и осуети заговор на Иран за убийство на израелски граждани в Турция. Операциите са довели и до разкриването на план на ирански разузнавачи за отвличане на ирански дисиденти, които са се укрили в Турция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com