Турция е желана туристическа цел. Въпреки земетресението

3484
Турция е желана туристическа цел. Въпреки земетресението
Снимка: Елена Страхилова

Въпреки опустошителните земетресения, които удариха Турция на 6 февруари, страната остава една от най-предпочитаните туристически дестинации за германците, пише ДПА.

След земетресенията е имало анулирани резервации, но междувременно настъпва нормализация, разказва Вили Верхувен от туристическата агенция Alltours. Все пак броят на резервациите още не се е върнал до нивата от преди природната катастрофа. Тази година Alltours очаква 500 хиляди нейни туристи да посетят Турция, което е нов рекорд.

С каква валута е изгодно да се пазарува в Турция?

В по-голямата част от Турция всички плащания се извършват изключително в турски лири. В туристическите райони обаче много обичат чужда ...

Туризмът помага на Турция да се възстанови

Разстоянието между туристическите райони по Турската Ривиера и зоната, която е най-тежко засегната от земетресението, е около 700 километра. Директорът на туроператора Bentour Дениз Угур подчертава, че всяка резервация помага и на местните хора. "Много от работещите в туризма идват от засегнатите райони", обяснява той.

По време на туристическото изложение ITB в Берлин от Alltours съобщиха, че очакват ръст на гостите в Турция с повече от 50% през новия туристически сезон това лято.

От TUI пък заявиха, че районът около летището в Анталия се конкурира с Майорка като лятна дестинация номер едно за германците. Изгодните цени на почивките са една от причините за популярността на Турция като дестинация, пише още ДПА.

Тежките последици от земетресението

Истанбул пред земетресение? Търсят палатки и спални чували

Само на 15 километра от Истанбул, под Мраморно море, се сближават две тектонски плочи: Анадолската и Евразийската. Всяка година те се п...

На същото изложение Макс Ковнацки от туристическия авиопревозвач Sunexpress разказва за тежката травма, която са преживели той и служителите му след земетресението. Макар никой от тях да не е загинал, има пострадали роднини на служители на компанията - общо 171 души. От бранша веднага са се задействали и са помагали за транспорта и логистиката на стоки от първа необходимост. Щефен Каснер от туроператора Schauinsland-Reisen пък казва, че в хотели са били настанени хора, които са загубили всичко при земетресенията.

През първите няколко дни в Sunexpress са регистрирали спад на резервациите с до 50%. "Но ситуацията бързо се промени. Три седмици след земетресението вече се върнахме на нивото на резервациите от 2019 г.", казва Ковнацки, цитиран от "Тагесшпигел".

По думите му в първите дни след земетресенията мнозина са се стреснали, защото не са знаели къде точно са се случили те. "Трябваше да обясняваме, че има разлика между Анталия и Антакия, който пострада много тежко от земетресенията. Двата града се различават само по една буква в името си, но се намират на час и половина полет един от друг", казва той.

Големи земетресения край популярните курорти по Турската Ривиера са слабо вероятни, пише "Тагесшпигел". Вилаетът Анталия не е разположен върху разломна линия, така че според експертите там е малко вероятно да има силни трусове. "Въпреки земетресението можете да отидете на почивка в Турция без угризения на съвестта", казва Ковнацки: "Ако сега страната се лиши от важен източник на доходи от туризма, хората ще пострадат двойно повече", добавя той.

Цените в Турция продължават да растат

Неописуем ужас: какво видя наш репортер в турския Хатай

Семире Йозалп е отчаяна. Под разрушената сграда в квартал Амутлу в Хатай е затрупан нейният 25-годишен син, но спасителите се отказали ...

В същото време цените в Турция растат. Инфлацията през есента на 2022 година достигна рекордните 85,5 процента, но и днес продължава да е 55 на сто. Преди високата инфлация водеше до драматични промени в обменния курс на лирата към еврото, паунда и американските долари, така че за туристите големите разходи - като хотели и полети - оставаха същите, дори и намаляваха. Но след като турската Централна банка се намеси във валутния пазар, всичко поскъпна без значение от валутата. Включително и екскурзиите.

В TUI почивките са поскъпнали средно с шест до осем процента. По този начин за много семейства пътуванията до някои дестинации станаха недостъпни. В същото време обаче почивките продължават да са важни за много хора. "Желанието за почивка продължава да бъде приоритет", казват от TUI пред "Тагесшпигел". И през лятото Турция може да се възползва от това. А Макс Ковнацки от Sunexpress припомня, че Турция винаги досега се е възстановявала много бързо след всяка криза.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com