Турция готви нови операции срещу ПКК в Северен Ирак

1239
Турция готви нови операции срещу ПКК в Северен Ирак
Снимка: Getty Images/Guliver

Турските власти подготвят през следващите седмици да дадат началото на нова задгранична операция срещу Кюрдската работническа партия (ПКК), която ще се проведе в северноиракския регион Синджар. Това съобщава проправителственият вестник „Йени Шафак“.

Новината все още не е потвърдена от Анкара, но през последните дни турският президент Реджеп Ердоган намекна, че не е изключено провеждането на подобна акция в съседен Ирак.

Миналата седмица Турция обяви, че е „завършила успешно“ своята операция „Щитът на Ефрат“ в Сирия, насочена срещу ислямистите и кюрдските милиции в пограничните територии. Въпреки това турски военни все още има в редица градове, които вече са под контрола на подкрепяни от Анкара бунтовници.

След обявяването на края на операцията турският президент заяви, че тя е само първият етап от планираната военна дейност на Анкара.

Според информацията на „Йени Шафак“ новата акция ще започне през април или май, след като Турция проведе референдума на 16 април за разширяване на турската власт. Тя ще се нарича „Щитът на Тигър“ по името на другата голяма река в Месопотамия, освен Ефрат и ще е съпроводена от стотици танкове, бронирани превозни средства и артилерия, използвана при предишната операция, предаде БГНЕС.

Според проправителственото издание ПКК има девет лагера в Синджар, след като се е разположила там през 2014 г., за да се сражава с „Ислямска държава“, която избива голяма част от местното язидско население. Цел на новата операция ще бъде прекъсването на всякакви контакти между Синджар и планините Кандил в Ирак, която си намира още по-северно. Турската акция също така цели да предотврати сътрудничество между ПКК в Ирак и кюрдските милиции в Сирия, които според Анкара са свързани помежду си.

Ключова база за Анкара ще бъде Башика, където турската армия поддържа постоянно военно присъствие, което неведнъж е ставало повод за конфликт с правителството в Багдад.

Подобна турска операция рискува отново да покачи напрежението между Турция и Ирак, както и между Турция и САЩ, които гледат благосклонно на сирийските кюрди и борбата им срещу „Ислямска държава“.

Кървавият конфликт между турската власт и кюрдите в страната продължава от 1984 г. и се поднови с нова сила след края на примирието между враждуващите страни през 2015 г. Оттогава Анкара бомбардира лагери на ПКК в планините Кандил.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com