Турция официално повдигна въпроса за уйгурите в Китай

9971
Турция официално повдигна въпроса за уйгурите в Китай
Снимка: Getty Images / Guliver

Турция осъди остро отношението на Китай към уйгурската мюсюлманска етническа народност като "изключително смущаващо за човечеството" и изтъкна наскорошните критики на правозащитни групи срещу масовите арести сред тюркско-говорещото малцинство, предаде БГНЕС.

"Систематичната асимилационна политика на китайските власти спрямо уйгурските тюрки е изключително смущаващо за човечеството", заяви говорителят на турското външно министерство Хами Аксой.

САЩ обмислят санкции срещу Китай заради уйгурите

Държавният департамент на САЩ обяви, че е силно загрижен от „все по-тежките репресии“ срещу мюсюлманското малцинство в севе...

Северозападният китайски район Синдзян, където живеят повечето уйгури, през последните години е под засилено полицейско наблюдение заради опитите на малцинството да си извоюва равни права с китайците. Според данни на експертна група на ООН, близо един милион уйгури и други тюркски езикови малцинства в Китай са въдворявани в лагери за превъзпитание. Пекин казва, че "центровете за професионално образование" помагат на хората да стоят настрани от тероризма и им позволят да бъдат реинтегрирани в обществото. Критиците обаче твърдят, че Китай се стреми да асимилира малцинственото население на Синцзян и да задуши религиозните и културни практики, които противоречат на комунистическата идеология и на доминиращата култура Хан.

"Вече не е тайна, че повече от един милион уйгурски тюрки са подложени на изтезания и политическо промиване на мозъците в концентрационни центрове и затвори", заявява Аксой в изявлението на турското външно министерство. "Уйгурите, които не са задържани в лагерите, също са под голям натиск", добавя той.

Аксой казва още, че Турция е научила за "трагичната" смърт в ареста на уйгурския поет и музикант Абдурехим Хейит. "С голяма тъга научихме, че достойният поет Абдурехим Хейит, който бе осъден на осем години затвор за своите творби, почина на втората година от престоя си в затвора. Този трагичен инцидент допълнително засили реакцията на турската общественост към сериозните нарушения на правата на човека в региона Синцзян", казва той.

Турция призова международната общност и генералния секретар на ООН Антонио Гутереш "да предприемат ефективни стъпки за прекратяване на човешката трагедия в региона Синцзян".

Американски адмирал зове за настъпление срещу Русия и Китай

Командващият военно-морските операции във ВМС на САЩ адмирал Джон Ричардсън призова Вашингтон да мине в настъпление срещу Русия и Китай...

Повечето, главно мюсюлмански страни, запазват мълчание по въпроса, без да критикуват правителството в Китай, което им е важен търговски партньор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com