Турция отново отваря консулството си в Мосул

1201
Турция отново отваря консулството си в Мосул
Снимка: Getty Images/Guliver

Турция скоро ще отвори отново консулството си в град Мосул в Северен Ирак, четири години след като градът беше превзет и служителите на консулството и техните семейства бяха взети за заложници от джихадистите от „Ислямска държава“, каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Анкара беше отворила консулство със сериозен личен състав в Мосул в знак на турските амбиции към Северен Ирак. Но това стана преди ИД да се появи в съседна Сирия и да подпали региона.

Ердоган разкри плана за първите 100 дни на новия кабинет

В петък президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган разкри плана за действие през първите 100 дни на новия президентски кабинет в столиц...

46 турзци, включително дипломати, техните жени и деца, служители на специалните сили и други турски служители бяха взети за заложници от джихадистите през юни 2014 г. Те бяха освободени през септември 2014 г..

Символично консулството беше изтрито от лицето на земята при въздушен удар на водената от САЩ коалиция през април 2016 г. Актът беше координиран с Анкара. Мосул беше превзет от иракската армия през юни 2017 г.

„Генералните консулства в Мосул и Басра ще подновят действието си в рамките на 100 дни“, каза Ердоган след победата си на изборите на 24 юнви.

Според анализатори Турция има желание да засили присъствието си в Мосул, който някога е бил част от Османската империя и който Анкара все още смята за част от естествената си регионална сфера на влияние.

В Турция арестуваха 38 заподозрени за членство в Ислямска държава

Турските сили за сигурност са арестували в Истанбул 38 чуждестранни граждани, заподозрени в членство в близкоизточната радикална групир...

Обстоятелствата, при които персоналът на консулството в Мосул е бил освободен, остават неясни, като в момента се съобщава, че са били освободени в замяна на екстремистите, които се държат от Турция.

Ердоган, тогава премиер, настоя, че не е плащан откуп, казвайки, че има "само дипломатически и политически преговори" и описва резултата като "дипломатическа победа".

Бившият турски генерален консул в Мосул, който беше отвлечен с другите турци, Йозтюрк Йълмаз, влезе в политиката и стана заместник-председател на опозиционната Републиканска народна партия (КНП) и неин говорител по външната политика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com