Турция работи за подновяване на зърнената сделка, увери Ердоган

1782
Турция работи за подновяване на зърнената сделка, увери Ердоган
Снимка: Getty Images

Прекратяването на черноморската зърнена сделка, както беше обявено тази седмица, ще удари тежко по много начини. За това предупреди турският президент Реджеп Тайип Ердоган, добавяйки, че Турция вече работи, за да се предотврати това, предаде Анадолската агенция за БТА.

„Прекратяването на черноморската зърнена инициатива ще има редица последствия, вариращи от повишаване на световните цени на храните в някои региони до глад и след това нови миграционни вълни. Ние не се колебаем да поемем инициативата, за да предотвратим това“, каза Ердоган пред репортери вчера в президентския самолет на връщане от обиколка на три държави в Персийския залив.

Ердоган: С Путин сме на едно мнение за удължаването на зърнената сделка

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви, че с руския президент Владимир Путин са съгласни, че споразумението, позволяващо изно...

Какво ще е въздействието на края на зърнената сделка в Украйна?

„Вярвам, че чрез задълбочено обсъждане на въпроса с Путин, ще гарантираме продължаването на това хуманитарно усилие“, добави той, намеквайки за уникалната роля на Турция като страна в добри отношения както с Русия, така и с Украйна, което й помогна първоначално да сключи сделката заедно с ООН.

На 17 юли Русия спря участието си в сделката, която подписа миналия юли заедно с Турция, ООН и Украйна за възобновяване на износа на зърно от три украински черноморски пристанища, който бе прекъснат от началото на руско-украинската война през февруари. При подновяването обаче на сделката през предходните месеци Москва се оплака, че руската част от споразумението не се изпълнява.

Ердоган каза, че Путин има очаквания от западните страни относно зърнената сделка, и добави: „Западните страни трябва да предприемат действия в това отношение“.

Благодарение на сделката повече от 33 милиона тона зърно бяха изпратени от украинските пристанища, предотвратявайки световна криза с изхранването, каза Ердоган и допълни: „Продължаването на такава жизненоважна инициатива по отношение на нейните резултати е в полза на човечеството.“

Ердоган срещу Путин: Социалните мрежи се забавляват с развоя на събитията

Последните действия на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, които болезнено засегнаха Кремъл и в частност руския диктатор Владимир П...

Ердоган ще убеждава Путин за подновяване на зърнената сделка

Ердоган отрече слуховете, че значението на Турция в посредничеството между Русия и Украйна е намаляло. „Напротив, в момента поддържаме отношенията си с Русия. Както външният министър Хакан Фидан, така и ръководителят на разузнаването MIT Ибрахим Калън продължават преговорите си", увери Ердоган.

Турският президент каза, че може скоро да проведе телефонен разговор с Путин, без да чака евентуалната среща през август. Ердоган беше споменавал, че се очаква Путин да посети Турция през август, за да обсъди двустранните отношения и регионалните въпроси, включително черноморската сделка за зърно. „Русия също има някакви очаквания. Ако те бъдат отчетени, Русия е за активно функциониране на този зърнен коридор", добави той.

Турция ще използва всичките си дипломатически инструменти, за да се увери, че черноморската зърнена сделка ще бъде възобновена, каза Ердоган и добави: „Беше постигнат консенсус, който служи на човечеството в условията на война, и ние ще направим всичко възможно да го запазим“. Ердоган отбеляза с надежда: „Вярвам, че ще гарантираме продължаването на черноморската зърнена инициатива без протакане на процеса“.

Русия иска да блокира напълно корабоплаването от украинските пристанища според британското разузнаване

Ердоган, дръж се прилично!: Бабите на Путин смъмриха турския президент за лошо поведение (ВИДЕО)

Отрядите на Путин, вероятно оживени от хубавото топло време навън, напоследък развиват трескава активност в социалните мрежи. След кат...

Турция, международно възхвалявана за уникалната си роля на посредник между Украйна и Русия, многократно е призовавала Киев и Москва да прекратят продължаващата над 500 дни война чрез преговори.

Още за случващото се в Украйна – четете тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Италия свали дрон на хутите в Червено море

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com