Турция: Ще изпълним критериите на ЕС за премахване на визите до понеделник

1442
Турция: Ще изпълним критериите на ЕС за премахване на визите до понеделник
Снимка: Pixabay

Турция ще изпълни критериите на ЕС за премахване на визите до понеделник, 2 май. Това заяви турският министър по европейските въпроси Волкан Бозкир, съобщава гръцкото електронно издание Ekathimerini.

Бозкир подчерта, че очаква Европейската комисия да препоръча отмяната на визовия режим за турските граждани, пътуващи в държавите от Общността, още през следващата седмица.

Давутоглу: Новата конституция ще гарантира секуларизма

Турският премиер Ахмет Давутоглу обеща, че черновата на новата турска конституция ще гарантира секуларизма в страната. „Секулари...

ЕК ще представи доклад за прогреса на визовата либерализация за Турция на 4 май. Това потвърди представителят на ЕК Мина Андреева, предава РИА Новости.

В същото време стана ясно, че Франция и Германия настояват за залагането на „аварийна спирачка“ в споразумението за отмяна на визите за турските граждани, съобщава изданието Politico.

Мярката ще влезе в сила, в случай че твърде много турци (или грузинци, чието правителство също дискутира подобно споразумение с ЕС) се възползват от отстъпките, за които съответните страни се договарят в момента.

За тази цел Берлин и Париж са представили съвместно предложение за „механизъм за отмяна на безвизовото пътуване“, което е на разположение в редакцията на изданието. „Настоящите миграционни и бежански тенденции правят необходимо наличието на ефективен механизъм, за да се спре либерализирането на визовия режим“, се казва в документа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com