Турция уверява, че няма да строи АЕЦ край Резово

8657
Турция уверява, че няма да строи АЕЦ край Резово

Към настоящия момент в гр. Инеада не се извършват дейности по изграждане на ядрена електрическа централа. Това се посочва в официален отговор на турското консулство до областния управител на Бургас Константин Гребенаров, предаде КРОСС.

Във връзка с появила се информация за изграждане на енергийни мощности в турския гр. Инеада близо до българската граница и с. Резово, областният управител на Бургас отправи запитване до Генералния консул на Република Турция в Бургас.

Не АЕЦ, а ТЕЦ ще строи Турция до границата ни

Турция има намерение да строи не АЕЦ, а ТЕЦ в пограничния град Инеада, на 12 км от Резово, съобщи областният управител на Бургас Кон...

В получения днес официален отговор от консулството се казва следното:

„Към настоящия момент в гр. Инеада не се извършват дейности по изграждане на ядрена електрическа централа. Съгласно турското законодателство, общественият сектор не разполага с правомощия за изграждане на топлоелектрическа централа. Изграждането на топлоелектрическа централа може да се извършва от представители на частния сектор, след получаване на лиценз от Службата за регулиране на енергийния пазар.

В Службата за регулиране на енергийния пазар е постъпило искане от страна на частна фирма за изграждане на топлоелектрическа централа в гр. Инеада, която се предвижда да работи с вносни въглища и с мощност 1.200 MW. Към настоящият момент молбата на фирмата е в процес на разглеждане. Процедурата по получаване на разрешителни от другите институции във връзка с изграждането на топлоелектрическа централа в региона от страна на въпросната фирма, продължава.

За да може фирмата да започне изграждане на централата, е необходимо процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) да е приключила, а фирмата да е доказала финансовата си обезпеченост. Към настоящия момент молбата на фирмата за издаване на лиценз не е окончателно решена”, посочват от турското консулство.

ГЕРБ-Бургас: Турция може да строи АЕЦ до Резово

Депутатите от ГЕРБ-Бургас са притеснени от липсата на официална информация за намеренията на Турция да строи ТЕЦ и АЕЦ до границата с Б...

Уверението, че Турция не планира изграждане на АЕЦ бе потвърдено и в разговор между българския евродепутат Евгени Кирилов от Групата на социалистите и демократите и турския външен министър Ахмет Давутоглу.

Евгени Кирилов е участвал в официален обяд в сряда, на който присъствал и Ахмет Давутоглу. Българският евродепутат имал възможността да попита лично министъра относно намеренията на неговата страна да започне строеж на турска АЕЦ близо до границата с България. Давутоглу отговорил, че страната му не е имала и няма такива намерения.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия