Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция вече е на нокти заради първите видими удари на Омикрон

29 декември 2021, 08:13 часа • 4562 прочитания

Ежедневните нови случаи на коронавирус в Турция скочиха над 30 000 във вторник (28 декември) за първи път от 19 октомври насам, сочат данните на местните здравни власти, а министърът на здравеопазването предупреди за бързото разпространение на варианта Омикрон.

Във вторник в Турция са регистрирани 32 176 случая и 184 смъртни случая. Ежедневните нива на случаите в Турция бяха под или около 20 000 през декември, а в понеделник новите случаи на заразяване нараснаха с 30% до над 25 000.

"Поради бързото разпространение на варианта Омикрон виждаме, че сега навлизаме в период на нарстване на инфекциите", заяви министърът на здравеопазването Фахретин Коджа в Twitter, като призова турците да се ваксинират и да си поставят бустерни дози ваксина.

През уикенда Коджа заяви, че повече от 10% от случаите на Covid-19 в Турция са причинени от Oмикрон.

Миналата седмица разработената в Турция ваксина срещу COVID-19, Turkovac получи разрешение за спешна употреба от турските медици.

Турция вече е приложила повече от 130 милиона дози ваксини, използвайки инжекции, разработени главно от китайската Sinovac и от Pfizer/BioNTech, в доста случаи като бустерна доза.

Рискът, който представлява бързо разпространяващият се вариант на коронавируса Омикрон все още е "много висок", заявиха от Световната здравна организация (СЗО).

"Систематичните актуализирани данни показват, че вариантът Oмикрон има предимство в ръста на разпространението си пред варианта Делта с време за удвояване от два до три дни, а бързото нарастване на случаите се наблюдава в редица държави", заяви СЗО в седмичния си бюлетин за коронавируса.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес