Турски съд прати в затвора френски журналист

1062
Турски съд прати в затвора френски журналист
Снимка: Getty Images/Guliver

Френският журналист Лу Бюро бе арестуван вчера в град Шърнак в Югоизточен Анадол, а днес с решение на местния съд бе пратен в затвора, предаде БГНЕС.

Бюро е обвинен за връзки с терористична организация, подпомагане и укриване на нейни членове. Той е пристигнал от Франция в командировка, посетил е Шърнак, а вчера е поискал да премине през граничния пункт Хабур, за да отиде в Иракски Кюрдистан. Задържан е от граничната полиция. Сведенията за ареста и решетките за поредния чуждестранен журналист, опитващ да работи на терен в Турция, са изключително оскъдни.

OССЕ: Анкара трябва да се откаже от обвиненията срещу журналистите

След решението на съда в Истанбул журналистите от опозиционния вестник "Джумхюриет" да бъдат освободени, Анкара трябва да оттегли обвин...

Бюро е в затвор от типа Т в Шърнак. Този вид места за изтърпяване на наказанията са построени във всички големи градове в Турция предимно заради недостатъчния капацитет на старите налични. Според сайта на турското правосъдно министерство килиите са с по 8, 3 и 1 легла, системата за сигурност е от най-висока степен – ползва се очна биометрия, вратите са сензорни, снабдени със скенери, жандармерия осигурява засилената охрана.

В акаунта си в Twitter Лу Бюро е посочил, че е учил журналистика в Кайро и Брюксел, владее арабски език и работи за TV5Monde и ArteJournal. Сред фотопубликациите в социалната мрежа е карта на района на сирийския град Ракка, съседните му военни бази и разположението на силите на кюрдите и ислямските джихадисти.

В средата на юни т.г. Турция върна на Франция журналиста от National Geographic Матиас Депардон. Той бе арестуван на 8 май в югоизточния град Батман по време на снимки, а двете му камери и един фотоапарат бяха конфискувани от турските власти. Седмица по-късно Депардон започна гладна стачка, а по време на срещата на върха на НАТО в Брюксел френският президент Еманюел Макрон настоя пред турския си колега Реджеп Ердоган за незабавната му депортация. Това се случи след месец престой в затвора в Газиантеп първоначално в единична килия, а после в компанията на други двама задържани.

Депардон е бил командирован от National Geographic и когато снимал строителството на новия град Хасанкейф, при него се явили полицаи, които поискали да узнаят какво точно прави. Той им представил паспорта и международната си журналистическа карта, последвала проверка на самоличността и дейността му като фотограф. Справка в интернет показала, че преди това е снимал сраженията между “Ислямска държава“ и ПКК в иракския район Мосул. Веднага му е било повдигнато обвинение за пропаганда в полза на терористите, а в полицейския участък в Батман по нареждане от Анкара обявили служебната му карта за вече невалидна.

486 турци отиват на съд за завладяване на авиобаза по време на опита за преврат

486 са подсъдимите по дело в съда в Анкара по обвинение в завладяване на авиобазата Акъндъж по време на опита за преврат миналото лято,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Автобус с българска регистрация се преобърна в Турция, има пострадали (СНИМКИ)

Най-могъщият човек в Иран

Катастрофата в Дубай: резултат от изкуствени дъждове?

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com