Турските бойни дронове стават все по-търсени

5373
Турските бойни дронове стават все по-търсени
Снимка: iStock/Guliver

Турция се издигна до първите 3 държави в света по технология за производство на бойни дронове, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган Ердоган на церемонията по представянето на бойния безпилотен апарат „Байрактар Акънджъ“ (Bayraktar Akinci) в северозападната провинция Текирдаг.

„С нашата безпилотна бойна летателна машина „Акънджъ“ Турция се превърна в една от трите най-напреднали държави в света по отношение на тази технология“, каза държавният глава.

Ердоган изрази надежда, че "Акънджъ" ще засили „искрените усилия“ на Турция за установяване на доверие, мир и справедливост както в региона, така и по света. Анкара е решена да стане водеща в производството на бойни дронове, каза още той и подчерта, че очаква страната му да разработи нови технологии.

Целта е да бъдат разработени въоръжени дронове, които да могат да излитат и кацат на самолетоносачи с къси писти за използване в мисии в чужбина.

Ердоган изрази готовност да сътрудничи с талибаните

Турските власти приветстват "умерените" изявления на движението на талибаните, дошли на власт в Афганистан, заяви турският президент Ре...

Ердоган похвали широкото използване на отбранителни продукти от Турция, които през последните години скочиха от 20% на около 80%.

Подчертавайки, че всички дронове, произведени от турски компании в областта на отбраната, се радват на голямо търсене в световен мащаб, президентът заяви, че са подписани нови споразумения за износ с повече от 10 държави, включително с партньора в НАТО Полша.

Няколко държави чакат на опашка за закупуване на турски дронове, каза той. „Важно е нашите национални технологии да допринесат за сигурността на съюзническите държави, но ние вземаме решенията си в съответствие със собствените си стратегически приоритети“, добави Ердоган.

Той подчерта, че Турция се е доказала сред водещите държави в областта на технологиите за безпилотни летателни средства. „Днес целият свят говори за новата бойна доктрина, която приложихме в Сирия, Либия и Азербайджан чрез дронове“, каза още Ердоган.

Договори за износ на турски дронове Bayraktar TB2, произведени в страната, са подписани с повече от 10 държави, като апаратът е летял освен Турция в още четири държави.

Най-малкият военен дрон в света (ВИДЕО)

Black Hornet 3 е далеч най-малкият военен безпилотен летателен апарат в света. В случая не говорим за прототип на безпилотен самол...

Според главния технологичен директор на компанията Селчук Байрактар (зет на Ердоган – бел. ред.), „има сериозно търсене на „Акънджъ“, тъй като това е много рядък летателен апарат от по-висок клас“.

Предвижда се дронът да бъде използван в по-стратегически мисии. Той може да носи много по-широк спектър от боеприпаси, включително крилати ракети, ракети въздух-земя и въздух-въздух.

На 8 юли „Bayraktar Akinci“ написа историята на турската авиация, като постави нов рекорд, изкачвайки се на 38 039 фута (11 594 метра) в полет, продължил 25 часа и 46 минути.

„Акънджъ“, който към днешна дата е извършил 874 излитания в изпитателни и тренировъчни полети, на 5 юли порази целите си с пълна точност в изпитание за стрелба с боеприпаси с бойна глава, разработено от турския производител на ракети Roketsan.

Източник: Анадолска агенция

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com