Турските власти приключиха операцията по задържане на метежниците в сградата на Генералния щаб в Анкара

2697
Турските власти приключиха операцията по задържане на метежниците в сградата на Генералния щаб в Анкара
Снимка: Getty Images/Guliver

Операцията по обезвреждането на поддръжниците на държавния преврат в Турция в района на Генералния щаб на въоръжените сили в Анкара е завършена, съобщи CNN Turk.

Според постъпващата информация, всички военни, чиято численост не се уточнява, са задържани. Към този момент няма други подробности за операцията.

Гръцките власти ще върнат осемте избягали пучисти на Турция

Гръцкото ръководство планира в скоро време върне на турските власти военния хеликоптер, който се приземи в Андруполис с осем поддръжниц...

Миналата вечер група недоволни военни предприе опит за преврат в Турция. Впоследствие ръководителите на страната обявиха, че опитът е бил предотвратен.

По-рано бе съобщено, че при опита за преврат в Турция тази нощ са загинали 161 души - цивилни и от правителствените сили, 1440 са ранени. Броят на жертвите сред превратаджиите е 104. Арестувани са 2800 военнослужещи, в това число висши военни. Това заяви след извънредно правителствено заседание премиерът на Турция Бинали Йълдъръм.

Той отбеляза, че положението в страната е изцяло под контрол, но призна, че опитът за преврат е „петно“ за турската демокрация. Йълдъръм добави, че Конституционният съвет на Турция ще обсъди днес връщането на смъртното наказание в страната в светлината на опита за военен преврат.

„Смъртното наказание е отменено в Турция. Днес ще се събере Конституционният съвет, който заедно с партиите ще обсъди въпроса за целесъобразността от връщане на тази наказателна мярка”, подчерта Йълдъръм. Междувременно турски военен хеликоптер с осем души на борда се е приземил на гръцка територия. Всички са поискали убежище в Гърция. Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу пък обяви, че Турция е поискала от Гърция „да екстрадира възможно най-бързо осемте предатели”.

Божидар Димитров: Военният преврат в Турция е един театър

Военният преврат в Турция е един театър.Това каза Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей. „Все повече съм с...

И това ще стане факт, след като официалният представител на гръцкото правителство Олга Геровасили съобщи, че гръцкото ръководство планира в скоро време върне на турските власти военния хеликоптер, който се приземи в Андруполис с осем поддръжници на опита за преврат в Турция. Днес група турски войници, които са срещу Реджеп Ердоган, са превзели фрегата на военноморската база Гьолджук, съобщиха гръцки военни източници. Те твърдят, че там е пленен и командващият на турската фрегата. CNN пък излезе с информация, че турската въздушна база Инджирлик, която се използва от САЩ за нанасяне на въздушни удари срещу „Ислямска държава”, е отцепена.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com