Южна Корея предприе търговски мерки срещу Япония

2107
Южна Корея предприе търговски мерки срещу Япония
Снимка: Getty Images / Guliver

И Южна Корея ще изключи Япония от "белия списък" на страните износителки в отговор на наложените по-рано ограничения в износа на Токио за Сеул, заяви вицепремиерът и министър на икономиката и финансите Хон Нам Ки, предаде БГНЕС.

По-рано днес японският кабинет реши да изключи Южна Корея от "белия списък“ на страните с минимални търговски ограничения за закупуване на високотехнологични продукти и технологии. Официално това решение ще влезе в сила след 21 дни, тоест до края на този месец. Това е втората фаза на ограниченията за износ, които Токио наложи на Сеул наскоро.

Пекин: Митата не са изход от търговската война

От Китай заявиха, че американските нови мита "не са конструктивен” начин за разрешаване на търговските спорове, предадоха световн...

На 1 юли Япония обяви решение за ограничаване на износа за Южна Корея на три химически компонента, необходими за производството на полупроводници и електронно оборудване. В частност, става дума за флуориран полиимид, 90% от световното производство на което е в Япония. Той е необходим за производството на гъвкави органични светодиодни дисплеи, както и на резистори за полупроводници. Според различни източници Япония произвежда 70% от резисторите в света. Флуороводородът, който се използва за почистване на полупроводници, също е обект на ограничения.

Официално ограниченията влязоха в сила на 4 юли. Обявената причина беше „подкопаване на доверието“ - Япония има съмнения, че Южна Корея може да изнася стоки с втора употреба в КНДР. Според някои експерти обаче влошаването на външнотърговските отношения е на фона на подготовката за продажба на активи на японските компании Nihon Steel, Fujikoshi Corporation и Mitsui Havy Industries, които бяха осъдени от южнокорейски съд през ноември миналата година на обезщетение за граждани на Южна Корея за това, че са били принудени да работят в предприятията на тези компании по време на Втората световна война.

През 1965 г. Япония плати на Корея 500 милиона долара обезщетение за вреди, причинени през военните години, надявайки се, че по този начин всички противоречия ще бъдат премахнати и правителството на Южна Корея ще обезщети лично пострадалите. Това обаче не се случи, пострадалите не получиха почти нищо, а правителството отпусна средства за развитието на икономиката и инфраструктурата. Потърпевшите продължават да преследват целите си в съдилищата, но Япония смята, че ищецът не трябва да са японски предприятия, а правителството на Южна Корея. За да разреши спора, Япония предложи да се свика международна арбитражна комисия, но южнокорейската страна отказа да го направи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com