ЮНЕСКО се ангажира с възстановяването на Ирак

1378
ЮНЕСКО се ангажира с възстановяването на Ирак
Снимка: Véronique Dauge / CC BY-SA 3.0 igo

Разхождайки се по наскоро обновената легендарна улица на книгите в Багдад, ръководителят на културния отдел на ООН обеща твърда подкрепа за възстановяването на Ирак, чието богато наследство е опустошено от конфликта.

Годините на война и бунтове нанесоха тежки поражения на многобройните месопотамски, ислямски и християнски съкровища в страната, в която се намират шест обекта на световното наследство на ЮНЕСКО, предава БГНЕС.

Ирак е люлката на цивилизациите, където са се появили писмеността и първите градове, но десетилетията на размирици са довели до увреждане или заличаване на много безценни културни съкровища. "Това са културата, образованието, които бяха умишлено унищожени, нападнати, в страна с хилядолетна история", заяви пред АФП Одре Азуле, генерален директор на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура. Тя говори по време на посещението си на улица "Ал-Мутанаби", която отдавна привлича библиофилите и е кръстена на прочутия поет от Х век Абул Тайеб ал-Мутанаби.

Глобално затопляне: Река, люлка на човешката цивилизация, пресъхва

Това е реката, за която се твърди, че е напоила библейската Едемска градина и е помогнала за раждането на самата цивилизация. Но днес р...

Мисията на Азуле, бивш министър на културата във Франция, идва преди 20-годишнината от ръководената от САЩ инвазия, която свали Саддам Хюсеин, но постави началото на най-кървавия период в иракската история. Античните предмети са обект на мащабни грабежи, често от организирани престъпни групи, а от националния музей в столицата Багдад са откраднати много съкровища.

Още по-големи щети са нанесени по време на бруталния възход на групировката "Ислямска държава" (ИД) десетилетие по-късно и битката за изтласкването ѝ, която опустоши големи райони в северния град Мосул. Дори улица "Ал-Мутанаби", център на интелектуалния живот със своите кафенета и книги, не можа да избегне разрухата. През март 2007 г. самоубийствен атентат с кола бомба уби 30 души и рани 60 други.

Сред загиналите бяха и синовете на собственика на кафене "Шабандар", с когото Азуле седна да разговаря, придружена от министъра на културата на Ирак Ахмед Факак ал-Бадрани. "Тези поражения от войната, от окупацията на ИД, дълбоко накърниха иракското общество", казва Азуле. "Поради това ЮНЕСКО се ангажира както никъде другаде да мобилизира международната общност и да действа пряко на място."

От 2018 г. насам агенцията е събрала над 150 млн. долара за проекти в Ирак, най-вече за възстановяването на Мосул. ИД превзе мегаполиса като своя крепост, преди да бъде изтласкана през 2017 г., но битката за повторното му превземане превърна Стария град в руини.

Туристи се стичат да видят 2300-годишната Хатра в Ирак, разрушена от варварска атака на ИДИЛ (ВИДЕО)

Хатра (или Ел-Хадр), древен град, който е бил част от Партското царство и се намира на 110 км югозападно от Мосул, пострада тежко през ...

Сред жертвите беше и наклоненото минаре от XII в., наречено Ал-Хадба, което е част от усилията на ЮНЕСКО за възстановяване. "Тук съм, за да възстановя тази културна идентичност, да помогна на Ирак да възстанови не само стените, наследството, както правим в Мосул, но и цялото това нематериално наследство, това богатство, свързано с образованието, с ноу-хау, което пострада толкова много", каза Азуле. Във вторник тя ще посети Мосул.

Азуле се спря и в националния музей, чието повторно отваряне, както каза тя пред репортери, е знак на надежда и "позволява на много иракски семейства да се свържат отново с тази дълга история". Но напомнянето за многото предизвикателства в страната дойде, когато в края на брифинга ѝ спря електричеството, както често се случва в страната, чиято електрическа мрежа е в окаяно състояние.

ЮНЕСКО обяви също така обекти на природното наследство в Ирак, включително южните блата, захранвани от реките Ефрат и Тигър. Огромните влажни зони са изложени на сериозен риск поради пресушаването им по време на режима на Саддам, както и поради изменението на климата и изграждането на язовири нагоре по течението.

Благодарение на реките и водоизточниците си, "тази страна беше толкова плодородна", каза Азуле, който се срещна с президента Абдул Латиф Рашид и министър-председателя Мохамед Шиа ал-Судани. Тя каза, че е предложила на иракските власти мисия на ЮНЕСКО, за да се види как тя може да помогне в управлението на водите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com