Унгария блокира позиция на ЕС за незабавно спиране на огъня между Израел и Палестина

4078
Унгария блокира позиция на ЕС за незабавно спиране на огъня между Израел и Палестина
Снимка: Israeli Air Force

Вето на Унгария възпрепятства общо изявление на външните министри на Европейския съюз, призоваващо за незабавно прекратяване на огъня между Израел и Палестина, предаде БГНЕС.

ЕС не успя да постигне съгласие по общо изявление по отношение на израелско-палестинския конфликт, заяви върховният представител на Европейския съюз по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел. Той председателстваше извънредната среща на външните министри на страните от ЕС чрез видеоконференция за обсъждане на палестино-израелския въпрос в Брюксел.

"Приоритетът е незабавното прекратяване на всякакво насилие и действителното прекратяване на огъня, а не само съгласие за прекратяването на огъня", заяви Борел на пресконференция след извънредна среща на висшите дипломати от ЕС.

Той каза, че групата е искала да публикува заключение след видеоконференцията, обясняваща общата позиция на блока за конфликта, като 26 от 27-те държави-членки са подкрепили текста.

По-късно Борел потвърди, че именно Унгария е блокирала изявлението. Той заяви, че останалите страни призовават за незабавно прекратяване на огъня с "целта да защитят цивилните и да предоставят пълен хуманитарен достъп до Газа".

Борел подчерта, че "насилието през последните дни доведе до голям брой цивилни жертви, смъртни случаи и ранени" и "неприемливо" голям брой деца сред жертвите.

"Осъждаме ракетните атаки на "Хамас" - терористична група на територията на Израел, и напълно подкрепяме правото на Израел на самозащита“, каза Борел, но "това трябва да се направи по пропорционален начин и при спазване на международното хуманитарно право".

Борел заяви, че ЕС смята прекратяването на огъня за приоритет, но очаква двете страни в конфликта да "отворят отново своя политически хоризонт" за преговори. "Израел и Палестина изискват истинско политическо решение, защото само истинското политическо решение може да донесе мир", посочи той.

Позиции и реакции

Деветдневната бомбардировка на Израел срещу Газа "върна Хамас с много години назад", заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Двама чуждестранни земеделски работници бяха убити от ракети, изстреляни от палестински бойци към Южен Израел вчера (18 май). Израел продължи въздушните си удари по Газа. На Западния бряг най-малко трима палестинци бяха убити от израелската полиция по време на протести близо до Рамала.

Израел за кратко отвори граничен пункт в Газа, за да позволи преминаването на конвой с помощи. Той обаче беше затворен отново, след като беше обстрелян от палестински миномети и ракети.

Нетаняху заяви, че на "Хамас", палестинската военна групировка, контролираща Газа, са нанесени "неочаквани удари" и че операциите ще "продължат толкова дълго, колкото е необходимо за възстановяване на спокойствието" на всички израелски граждани.

Двама души загинаха от ракета, изстреляна по Израел от Ивицата Газа

Ракета, изстреляна от Ивицата Газа, уби днес двама тайландски работници в Южен Израел. Това съобщи полицията, цитирана от Асошиейтед пр...

Същевременно "Хамас" отрече съобщението за принципно споразумение за прекратяване на огъня с Израел от сутринта на 20 май, предаде ТАСС.

По-рано дипломатически източници от Египет, цитирани от израелски телевизионен канал, съобщиха, че са предложили да се въведе прекратяване на огъня в зоната на конфликта в Близкия изток от 06:00 часа в четвъртък. Според информацията "Хамас" е дал съгласие за тези действия.

"Съобщенията в медиите, че "Хамас" се е съгласил на прекратяване на огъня в четвъртък, не са верни ... Не е постигнато споразумение или конкретен срок за прекратяване на огъня", написа един от лидерите на Хамас, Ал Решек, в Tуитър.

Досега в Газа са убити поне 215 души, включително почти 100 жени и деца, според здравното министерство на Палестина. Израел заяви, че най-малко 150 бойци са сред загиналите палестинци. В Израел са убити 12 души, включително две деца, съобщават израелските здравни власти.

Френският президент Еманюел Макрон изрази загриженост за развитието на ситуацията в Израел и ивицата Газа и призова за приемане на обща резолюция на Съвета за сигурност на ООН във връзка с този конфликт. Това се казва в комюникето на Елисейския дворец след разговорите на Макрон с лидерите на Египет, Йордания и Тунис.

Светлан Стоев: Нападенията срещу цивилното население в Израел и Палестина трябва да спрат

Министърът на външните работи Светлан Стоев изрази сериозно безпокойство от високата степен на напрежение между Израел и Палестина, от ...

"Президентът на републиката продължава консултациите относно прекратяването на военните действия в Близкия изток. Той проведе тристранна среща с египетския президент Абдел Фатах ел-Сиси и йорданския крал Абдула II. Той се срещна и с тунизийския президент Каис Саид", гласи комюникето на френското президентство.

По време на разговорите френският лидер е изразил "дълбока загриженост за развитието на ситуацията, риска от изостряне на конфликта и ескалация на насилието". Макрон заявил, че Палестина и Израел се намират в ситуация на "политическа безизходица" на фона на нарастващото напрежение в Йерусалим. Политикът осъди ракетните атаки на израелска територия от страна на "Хамас" и други групи в региона, а също така съжаление за "многото жертви сред палестинските цивилни в резултат на продължаващи военни операции" от страна на Израел.

"Той заяви, че ще продължи да полага усилия за бързо прекратяване на военните действия и установяване на прекратяване на огъня. По-специално, френският президент се надява, че Съветът за сигурност на ООН ще се съгласи с приемането на подходяща резолюция", заявиха от администрацията на френския лидер.

Междувременно САЩ обявиха, че категорично осъждат "антисемитските изявления" на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и го призовават да се въздържа от "враждебна реч". Това се казва в писмено изявление, публикувано от ръководителя на пресслужбата на Държавния департамент Нед Прайс.

"Съединените щати категорично осъждат неотдавнашните антисемитски изказвания на президента Ердоган срещу еврейския народ и ги считат за осъдителни. Призоваваме президента Ердоган и други турски лидери да се въздържат от слово на омразата, което може да предизвика по-нататъшно насилие. Призоваваме Турция да се присъедини към САЩ, които работят за прекратяване на конфликта [в Близкия изток]", отбеляза дипломатът, без да уточнява кои изявления на Ердоган се визират.

"Хамас" нарече страните с добри отношения с Израел "предатели"

Страните, които са нормализирали отношенията си с Израел, трябва да изпитват срам пред новата обострена арабско-израелска конфронтация....

"Съединените щати са силно ангажирани с борбата с антисемитизма във всичките му форми. Ние приемаме сериозно насилието, което често съпътства антисемитизма, и опасните лъжи, които лежат в основата му", подчерта представителят на американското външно министерство.

"Антисемитските изявления на турския президент Ердоган са осъдителни и те нямат място на световната дипломатическа сцена или където и да било другаде", добави Прайс в Туитър.

Но в САЩ протестите в подкрепа на Палестина не стихват. Протестиращите осъдиха действията на Израел, чиято политика спрямо Палестина беше определена като несправедлива. Събрало се множество пред израелското посолство в САЩ скандираше "Свобода за Палестина!", а някои носеха палестински знамена.

Протестиращите също се противопоставиха на решението на американското правителство да одобри продажбата на Израел на високотехнологично оръжие на стойност 735 милиона долара, за което съобщи "Вашингтон Пост". "Данъци на американски граждани ще убият палестински деца", скандираха участниците в протеста.

През последните дни митинги срещу израелската операция в ивицата Газа се проведоха наведнъж в няколко големи американски града. Американците излязоха по улиците на Атланта, Бостън, Далас, Детройт, Ню Орлиънс, Ню Йорк, Сан Диего, Чикаго и други градове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com