В 80% от случаите мигрантите бягат от война или насилие

3904
В 80% от случаите мигрантите бягат от война или насилие
Снимка: Getty Images/Guliver

По-голямата част мигрантите, които се опитват да достигнат Европа по море са принудени да го направят заради войни или заплашващо ги насилие в родните им страни. Това е изводът на авторите на доклада по проект EVI-MED, чиято цел е била анализ на данните, засягащ бежанската вълна в Средиземноморието, пише The Guardian.

По данни от доклада 84% от повече от милион души, бягащи към Европа през 2015 година са били граждани на страни, които учените са нарекли „произвеждащи бежанци“ (сред тях са Сирия, Афганистан и Ирак). Една четвърт от бежанците са били деца.

Нов център за мигранти ще изграждат на гръцкия остров Хиос

Гръцките власти съобщиха, че на 20 май ще бъде открит нов лагер за мигранти и бежанци на остров Хиос, пише Ekathimerini. „Опитът...

„Правителствата и някои медии-организации утвърждават мита за това, че „привличащите фактори“ са по-силни в сравнение от „отблъскващите фактори“, но ние изяснихме обратното, каза ръководителят на изследването професор Брад Блиц. Той подчертава, че мигрантите „нямат друг избор.“

Изследването е основано на 750 анкети и над 100 интервюта, проведени в центровете за прием на бежанци в Гърция, Италия и Малта.

Авторите на доклада са получили свидетелства за жестоко отношение, с което са се сблъсквали бежанците по пътя им към Европа.

Половината от респондентите са били арестувани или задържани, а 17% от анкетираните са били принуждавани да извършват робски труд.

Като причина за миграция войната е била посочена от повечето от анкетираните: 49% в Гърция и 53% в Малта. Сред пристигналите в Сицилия само една четвърт са посочили войната като причина за бягство, 48% са напуснали страната си заради преследвания. Само 18% от бежанците са обяснили решението си да мигрират по икономически причини. Незначителен брой от отговорите са били свързани със желанието за пътуване или образование.

Унгария реши да пусне ток по оградата си със Сърбия

Заповед да бъде пуснат ток по оградата между Унгария и Сърбия е издало унгарското правителство. Напрежението е с малък волтаж - 900 вол...

Учените са стигнали и до извода, че много от мигрантите, пристигнали в Италия, Гърция и Малта не са имали представа за крайната си цел. По време на пътуването или загубили се в морето, мнозина са се озовали в Либия. По-голямата част от тях са се сблъскали с жестоко отношение или арестите.

Някои бежанци от Западната част на Африка първоначално са планирали да потърсят работа в Либия, смятайки я за относително стабилна държава, но се оказали в безнадеждно положение. Един от анкетираните от Кот д'Ивоар заявил, че документите му са били унищожени. „Нямах представа, че в Либия пращат хората в затвора, измъчват ги и ги убиват“, споделя той.

Джудит Сандрерланд от правозащитната организация Human Rights Watch нарича Либия „адска бездна“ за мигрантите и хората, търсещи убежище.

„Това е страна, която е пронизана от конфликти, пристигащите са заплашени от измъчвания, принудителен труд и сексуално насилие. Хората отиват там за работа, но по-късно са принудени да бягат по море, заради крайно лошото отношение.“

Екипът учени е изработил препоръки за държавните структури на Европейския съюз, работещи с бежанци. Сред тях са – да се изпълняват по-щателно задълженията в съответствие с международното право и законодателството на ЕС, да се информират по-добре мигрантите за процеса на предоставяне на убежище, както да се прекрати заселването на мигрантите в центрове с ужасяващи условия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Автобус с българска регистрация се преобърна в Турция, има пострадали (СНИМКИ)

Най-могъщият човек в Иран

Катастрофата в Дубай: резултат от изкуствени дъждове?

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com