В Афганистан махат главите на манекените по витрините - противоречало на исляма

2703
В Афганистан махат главите на манекените по витрините - противоречало на исляма

Талибаните наредиха на собствениците на магазини в Западен Афганистан да отрежат главите на манекените, настоявайки, че фигурите, изобразяващи човешка форма, нарушават ислямския закон.

Видеоклип, на който се вижда как мъже отрязват главите на манекени от магазин в Херат, се разпространява в социалните мрежи и предизвика подигравки както в страната, така и извън нея.

Откакто се върнаха на власт през август, талибаните все повече налагат сурово тълкуване на ислямското право и силно ограничават свободите - особено тези на жените и момичетата.

Талибаните търсят контакти със САЩ и с други бивши "врагове"

Правителството на талибаните в Афганистан по принцип са ангажирани с образованието и работните места за момичета и жени, което е значит...

Макар че твърдолинейните ислямисти не са издали официална национална политика за манекените - или други ограничения - различни местни власти затягат контрола върху това, което според тях е неморална практика.

Азиз Рахман, ръководител на Министерството за насърчаване на добродетелта и предотвратяване на порока в Херат, потвърди заповедта пред АФП.

Някои собственици на магазини са се опитали да заобиколят заповедта за „обезглавяване“, като са покрили главите на манекените с шалове или чанти, но Рахман заяви, че това не е достатъчно.

"Ако покрият само главата или скрият целия манекен, ангелът на Аллах няма да влезе в магазина или къщата им и да ги благослови", каза той.

Няколко собственици на магазини в града с население около 600 000 души бяха разгневени от заповедта.

Талибаните твърдят, че държат „Ислямска държава“ под контрол в Афганистан

Афганистанските талибани заявиха в сряда, че заплахата, която представлява групировката "Ислямска държава" в страната, е "повече или по...

"Както виждате, ние отрязахме главите", казва пред АФП Башир Ахмед, продавач на дрехи, и добавя, че всеки манекен е струвал 5000 афгани (около 50 долара). "Когато няма манекен, как очаквате да продаваме продуктите си? Клиентите харесват, когато дрехата е облечена правилно върху манекен."

След като се върнаха на власт на 15 август, талибаните обещаха по-мек вариант на суровото управление, характерно за първия им престой на власт от 1996 г. до 2001 г., когато всяко изкуствено представяне на човешката форма беше забранено. Ограниченията обаче се връщат, включително местни заповеди хората да посещават молитви пет пъти дневно, мъжете да си пускат бради и да не се допускат западни дрехи.

Особено жените усещат тежестта на новите заповеди и бавно биват изтласквани от обществения живот. Повечето средни училища за момичета са затворени, на жените е забранено да работят в държавната администрация, с изключение на някои специализирани области, а миналата седмица нови насоки постановиха, че те не могат да предприемат дълги пътувания, ако не са придружени от роднина от мъжки пол.

Талибаните също така засилиха набезите срещу продавачите на алкохол, разпространението на наркотици и забраниха музиката.

Превземането на властта опустоши зависимата от помощи в афганистанска икономика, като Съединените щати замразиха активи за милиарди долари, а международната помощ до голяма степен беше спряна. Миналата седмица обаче Съветът за сигурност на ООН прие американска резолюция, която да помогне на хуманитарната помощ да достигне до отчаяните афганистанци, като същевременно запази средствата извън ръцете на талибанското правителство, което все още не е признато от нито една държава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Банките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията

Обидил мюсюлманите: В Индия се ядосаха на Нарендра Моди (ВИДЕО)

Военни хеликоптери се разбиха в Малайзия, 10 жертви (ВИДЕО и СНИМКИ)

Ким Чен Ун наблюдава учение, симулиращо "ядрена контраатака"

"Високо напрежение": "Хизбула" атакува израелска база с десетки ракети "Катюша"

Ново силно земетресение разлюля Тайван

Панихида и в Истанбул за 40 дни от кончината на патриарх Неофит

NYT: Израел е планирал голям удар по Иран, включително край Техеран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com