В Индия има 800 млн. т боклук в над 3000 бунища

2663
В Индия има 800 млн. т боклук в над 3000 бунища
Снимка: Pixabay

"Планините от боклук" в индийските градове скоро ще бъдат заменени със заводи за преработка на отпадъци, обеща премиерът Нарендра Моди по-рано този месец.

Междувременно ВВС направи репортаж от най-старата и най-висока планина от боклук в страната - висока около 18 етажа - в западния крайбрежен град Мумбай, съобщи БГНЕС.

Индия вдига ограниченията за туристи от 15 октомври

Индия ще бъде отворена отново за туристи от 15 октомври, след като бе затворена повече от година заради пандемията от коронавирус, съоб...

Всяка сутрин Фарха Шайх стои на върха на повече от вековна планина от боклуци в Мумбай, чакайки камионите за боклук да си проправят път нагоре. 19-годишната събирачка на отпадъци се занимава с почистване на тези купчини в предградието Деонар, откакто се помни.

Обикновено тя събира пластмасови бутилки, стъкло и тел, за да ги продаде на процъфтяващите пазари за отпадъци в града. Но най-много се оглежда за счупени мобилни телефони.

На всеки няколко седмици Фарха намира "мъртъв" мобилен телефон в боклука. Тя използва оскъдните си спестявания и го поправя. След като той оживее, тя прекарва вечерите си в гледане на филми, игра на видеоигри, писане на съобщения и обаждания на приятели.

Когато след дни или седмици телефонът отново спира да работи, връзката на Фарха с външния свят отново се прекъсва. Тя отново работи дълги дни, събира боклуците от града, за да ги препродаде - и търси друг телефон, който да възстанови.

С над 16 милиона тона се измерва боклукът, съставляващ планините от отпадъци на Деонар - осем, разположени на площ от 300 акра - за които се твърди, че са най-големите и най-старите в Индия. Отпадъците са натрупани на височина до близо 40 м. Морето е външният край на планините, а върху купчини боклук са построени бедняшки квартали.

Над 15 милиона са потребителите на криптовалута в Индия

Индия е на второ място в света по брой на потребителите на криптовалута. Броят им надхвърля 15 милиона души, съобщи вестник The Economi...

При разлагането на отпадъците се отделят вредни газове като метан, сероводород и въглероден оксид. През 2016 г. те избухват в пожари, които горят в продължение на месеци и предизвикват задимяване в голяма част от Мумбай. Според проучване от 2011 г. на индийския регулатор за замърсяване на околната среда пожарите на сметищата допринасят за 11 % от праховите частици, които са основна причина за замърсяването на въздуха в града.

Проучване от 2020 г. на базирания в Делхи мозъчен тръст Център за наука и околна среда (CSE) установи, че в Индия има 3159 такива планини, съдържащи 800 млн. тона отпадъци.

В Мумбай вече 26 години се води съдебно дело за затваряне на площадката Деонар, но изхвърлянето на отпадъци продължава.

Планините от отпадъци в Индия отдавна притесняват длъжностните лица и политиците. На 1 октомври Моди обяви близо 13 млрд. щатски долара за национална програма за чистота, която ще включва създаването на редица пречиствателни станции за отпадни води, които постепенно да заменят намиращите се под открито небе сметища като това в Деонар.

Но експертите са скептични. "Макар че това е направено в по-малките градове, трудно е да се осигури средство за отстраняване на планините от отпадъци в такъв мащаб", казва Сидхарт Ганшам Сингх, заместник-ръководител на програмата в CSE.

Индия ще произвежда 300 млн. дози "Спутник V"

Разработчиците на руската ваксина срещу коронавирус „Спутник V“ съобщиха, че е сключена сделка с индийския производител на ...

"Има признание, че това е проблем, но сме приели, че ако искаме да живеем в големи градове като Мумбай или Делхи, тези планини от отпадъци вървят с тях", казва Дхармеш Шах, координатор за страната на Глобалния алианс за алтернативи на инсинераторите, коалиция от групи, които се застъпват за намаляване на отпадъците.

От 2000 г. насам Индия е приела правила, които изискват от общините да преработват отпадъците. Но повечето щати съобщават само за частично спазване на изискванията, а и няма достатъчно заводи за преработка на отпадъци.

В Мумбай, търговската и развлекателната столица на Индия, в която живеят около 20 милиона души, има само един такъв завод. В момента се планира изграждането на завод за производство на енергия от отпадъци в Деонар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com